Exporturile zilnice de gaze ale Gazprom către piețele sale principale, la cel mai scăzut nivel de după 2015

  • 17 Ianuarie 2022 16:37
Exporturile zilnice de gaze ale Gazprom către piețele sale principale, la cel mai scăzut nivel de după 2015

Exporturile zilnice de gaze ale Gazprom către piețele sale principale au coborât în primele 15 zile ale acestui an la cel mai scăzut nivel de după 2015, pe fondul înmulțirii criticilor că grupul rus își limitează livrările spre Europa, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Grupul controlat de statul rus a informat luni că în primele 15 zile din noul an a exportat o cantitate de 5,4 miliarde metri cubi spre piețele sale principale, care includ cea mai mare parte a Europei, Turcia și China. Această cantitate este echivalentă cu o medie de 360 de milioane metri cubi pe zi și este cu aproape 18% mai mic comparativ cu media din luna trecută.

În paralel, producția de gaze a Gazprom în prima jumătate a lunii ianuarie a ajuns la 23,1 miliarde metri cubi, sau 1,54 miliarde metri cubi pe zi, cel mai ridicat nivel de după 2014, arată calculele Bloomberg.

Livrările de gaze ale Rusiei spre Europa sunt urmărite cu atenție în condițiile în care deficitul de aprovizionare cu acest combustibil, și creșterea prețurilor, afectează economiile de pe continent. Săptămâna trecută comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager declara că așteaptă cu nerăbdare răspunsuri de la Gazprom cu privire la livrările limitate. Anterior și directorul Agenției Internaționale a Energiei, Fatih Birol, a dat vina pe Rusia pentru criza energetică din Europa.

"Nici Rusia și nici principalul nostru exportator Gazprom nu au nimic de a face cu acest lucru", a declarat sâmbătă vicepremierul rus Alexander Novak. Potrivit acestuia, Rusia a livrat o cantitate semnificativ mai mare de gaze naturale către clienți precum Germania și Turcia, țări care și-au epuizat volumele contractate.

Grupul rus Gazprom a subliniat luni că "livrează gaze naturale în linie cu solicitările de la clienți și în conformitate cu obligațiile contractuale". Gazprom nu a oferit cifre detaliate cu privire la exporturile către fiecare țară, ceea ce face dificilă evaluarea livrărilor spre UE; cel mai mare cumpărător de gaze naturale rusești, dar a precizat că livrările spre Bulgaria, Turcia și China au crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut.

De peste trei săptămâni conducta Yamal-Europe a trimis gaze în sistem reverse, dinspre Germania spre Polonia, iar livrările de gaze rusești vai o conductă cheia spre Slovacia via Ucraina sunt la aproximativ o treime față de nivelul normal.

La finele lunii decembrie președintele Rusiei, Vladimir Putin a spus că Gazprom respectă acordurile de aprovizionare cu gaze pe termen lung, adăugând că absenta livrărilor prin conducta Yamal-Europe este o consecință a lipsei cererilor din partea clienților europeni.

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal - Europe, via Belarus și Polonia, precum și gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania, via Marea Baltică.

Companiile românești nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, și WIEE, un joint-venture între Gazprom și nemții de la Wintershall. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău