Exporturile rusești spre Europa s-au prăbușit în 2023, dar au crescut cele spre Asia
-
12 Februarie 14:48
Exporturile rusești spre Europa au scăzut cu peste două treimi în 2023, după ce UE și-a redus drastic achizițiile de petrol și gaze rusești, arată datele oficiale publicate luni, scrie Agerpres.
Exporturile de bunuri ale Rusiei spre Europa au scăzut anul trecut cu 68% până la 78,8 miliarde de euro (84,9 miliarde de dolari), a informat Administrația vămilor din Rusia, citată de agenția de presă Interfax. Conform acestor date, au scăzut și importurile rusești din Europa, cu 12,3%, până la 78,5 miliarde de dolari.
Pe de altă parte, exporturile rusești spre Asia, regiune care a înlocuit Europa în poziția de principalul client pentru energia rusească, au crescut cu 5,6% până la 284 miliarde de euro (306,6 miliarde de dolari). Aceasta, în timp ce importurile Rusiei din țările de pe continentul asiatic au crescut cu 29,2%, până la 174 miliarde de euro (187,5 miliarde de dolari).
În total, exporturile rusești s-au redus cu 28,3% în 2023 comparativ cu 2022, a precizat Administrația vămilor din Rusia, ceea ce scoate în evidență dificultățile persistente ale Moscovei în a înlocui foștii parteneri comerciali europeni cu noi clienți din Asia, dar și din Africa și America de Sud. Costul conflictului din Ucraina rămâne deci unul important pentru Moscova, în pofida insistențelor Kremlinului că economia rusească rezistă cu bine sancțiunilor impuse de Occident și se reorientează spre alte piețe.
Per total, excedentul balanței comerciale a Rusiei a coborât până la 130 de miliarde de euro (140 de miliarde de dolari) în 2023, o scădere de 58,5% comparativ cu 2022, când Moscova a strâns venituri mari din exporturile de energie, după ce invadarea Ucrainei a dus la explozia prețurilor la petrol și gaze iar Europa a continuat să cumpere energie din Rusia pentru o mare parte din acel an.
După ce Occidentul a introdus sancțiuni la adresa Rusiei, ca urmare a demarării ofensivei din Ucraina, Administrația vămilor din Rusia a încetat să mai publice numeroase date statistice, inclusiv date referitoare la balanța schimburilor comerciale cu fiecare țară în parte.
Însă, datele statistice publicate la mijlocul lunii trecute de Administrația vamală din China arată că anul trecut schimburile comerciale dintre China și Rusia au atins un nivel record de 220 miliarde de euro (240 miliarde de dolari), iar China a devenit principalul partener economic al Rusiei.
De asemenea, pentru prima dată în istorie, valoarea yuanilor chinezi depozitați la băncile rusești la finele lui 2023 a fost mai mare decât valoarea dolarilor americani, potrivit datelor Băncii Centrale a Rusiei.