Exporturile R. Moldova, în creștere cu 55%. România rămâne principala piață de destinație

  • 17 Mai 2022 14:05
Exporturile R. Moldova, în creștere cu 55%. România rămâne principala piață de destinație

Raportul Biroul Național de Statistică cu privire la comerțul internațional cu mărfuri moldovenești în primele trei luni ale anului, dat azi publicității la Chișinău, arată că exporturile totale de mărfuri s-au cifrat la peste un miliard de dolari, în creștere cu 55 la sută față de perioada similară a anului trecut.

Exporturile spre țările Uniunii Europene au totalizat peste 713 milioane de dolari, deținând o pondere de 67,1% în totalul exporturilor, iar în țările CSI puțin peste 100 de milioane de dolari sau circa 10% din totalul de exporturi. Cel mai mult, Rep. Moldova a exportat în România, 31,7% din total, Turcia șui Italia. În același timp, exporturile au scăzut cu circa 14% către Rusia.

Totodată, în primele trei luni ale anului curent, Rep. Moldova a importat mărfuri în sumă de peste două miliarde de dolari. Importurile din țări UE s-au cifrat la circa 900 de milioane de dolari, iar din CSI peste 600 de milioane de dolari.

Datele Biroului Național de Statistică indică o creștere de peste două ori a importurilor din Rusia, datorită creșterii valorii gazului natural. Cele mai mari importuri din țări UE revin României, plus circa 45%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău