Exporturile poloneze în R. Moldova au crescut anul trecut cu o treime și au ajuns la 352 de milioane de euro

  • 05 Aprilie 2023 13:53
Exporturile poloneze în R. Moldova au crescut anul trecut cu o treime și au ajuns la 352 de milioane de euro

Exporturile poloneze în R. Moldova au crescut anul trecut cu o treime și au ajuns la 352 de milioane de euro, în timp ce valoarea produselor moldovenești și a mărfurilor exportate în Polonia a fost de 182 de milioane de euro, scrie Radio Chișinău.

 Subiectul schimburilor comerciale dintre cele două țări a fost discutat astăzi la Chișinău în cadrul unui forumul economic moldo-polon.  „Modelul pe care îl urmează astăzi Polonia, este un model foarte bun și pentru Rep. Moldova, iar cooperarea este unica modalitate prin care putem obține rezultate”, a declarat în cadrul evenimentului, vicepremierul Vladimir Bolea

Relațiile economice bilaterale dintre Rep. Moldova și Polonia s-au dezvoltat în mod constant în ultimii ani, devenind tot mai importante pentru ambele țări.

Odată cu investițiile poloneze, în Rep. Moldova va veni și acea cultură economică de care avem nevoie, a menționat în cadrul evenimentului vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și alimentației publice:           

Agricultura din Rep. Moldova este unica ramură a economiei naționale care are potențial de dezvoltare multidimensional. Acum agricultura ocupă 45% din exporturile din Rep. Moldova. Eu cred că cu prezența investitorilor în Rep. Moldova din Polonia va veni și această cultură economică de comunicare. Modelul care îl urmează astăzi Polonia, este unul foarte bun și pentru Rep. Moldova, pentru că agricultorii din Polonia au conștientizat că de unul singur nu poți face față concurenței nu doar în plan global, dar și raional. Numai cooperarea este unica modalitate prin care tu poți să devii ceva ce contezi. Republica Moldova este țară agrară care are o perspectivă europeană extraordinară și care salută pe oricine care vine să muncească alături de noi cot la cot pentru prosperitatea oamenilor”, a declarat Vladimir Bolea.

Centrul de dezvoltare și antreprenoriat Moldova-Polonia funcționează cu succes la Chișinău. Cele mai promițătoare domenii ale cooperării polono-moldovene pot fi considerare sectoarele infrastructurii: de transport, energie, sectorul agricol și alimentar, a menționat în cadrul evenimentului Ambasadorul Poloniei, în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej.

Potrivit diplomatului, astfel de inițiative precum Forumul polono-moldovean vor deschide noi oportunități de cooperare pentru antreprenori și va deveni o platformă pentru schimbul de experiență aducând beneficii tuturor:           
        
Polonia dezvoltă constant cooperarea cu Rep. Moldova. Exporturile poloneze în Moldova în anul 2022 au crescut cu 33% și au ajuns la 352 de milioane de euro, în timp ce importurile din Moldova către Polonia au fost de 182 de milioane de euro. Dezvoltarea economică este un element cheie al pregătirilor pentru viitoarea aderare la UE. Pe lângă scutirea de taxe ca stimulent pentru noi investiții, Polonia oferă granturi în numerar pentru proiecte strategice până la 20% din costurile de investiție, scutirea de taxe imobiliare pentru până la cinci ani, precum și fonduri a UE pentru proiecte inovatoare și activități de cercetare și dezvoltare”, a spus Tomasz Kobzdej.       

Potrivit autorităților de la Chișinău, în ultimii ani, relațiile dintre cele două țări, pe segmentul agricultură și dezvoltare rurală,  sunt în continuă ascensiune. Anul trecut, în septembrie în Polonia s-a desfășurat a șasea reuniune a comisiei de cooperare economică, iar în noiembrie la Chișinău a avut loc forumul economiei digitale.

Republica Moldova și Polonia au stabilit relații diplomatice la 14 iulie 1992.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău