Exporturile pe piața europeană scad încontinuu

  • 10 Octombrie 2016 21:14
Exporturile pe piața europeană scad încontinuu

Republica Moldova are deja de doi ani Acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, dar exporturile pe piața comunitară au scăzut practic încontinuu în această perioadă.

De vină este și situația din interiorul UE, dar și faptul că producătorii moldoveni încă nu sunt pregătiți să cucerească această piață, sunt de părere experții.

Uniunea Europeană a devenit în ultimii ani principala piață de desfacere a mărfurilor moldovenești, ocupând locul CSI. În 2015 și în primele șapte luni ale acestui an, aproximativ 2/3 din exporturile Republicii Moldova au avut ca destinație țările membre ale Uniunii Europene.

Totuși, deși de la 1 septembrie 2014 a intrat provizoriu în vigoare Acordul de liber schimb, livrările de mărfuri pe această piață scad. După o ușoară creștere la sfârșitul lui 2014, în 2015 exporturile spre UE au scăzut cu 3% față de 2014, iar în primele șapte luni ale acestui an acestea sunt mai mici cu aproape 6% și față de 2015.

Republica Moldova are capacități modeste de export pe piața Uniunii Europene și dacă nu vor fi întreprinse măsurile necesare, această mare oportunitate nu va fi valorificată, a explicat analistul economic Roman Chircă.

Expertul Viorel Chivriga menționează printre motive și embargoul impus de Rusia la mărfurile europene, dar trebuie avute în vedere totodată și capacitatea și calitatea mărfurilor moldovenești. Este necesară o strategie foarte clară pentru stimularea exporturilor, susține expertul.

Amintim că Acordul de liber schimb a intrat provizoriu în vigoare la 1 septembrie 2014. De atunci, Republica Moldova a exportat mărfuri în Uniunea Europeană în valoare de 2,2 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău