Exporturile moldovenești afectate încă din primele luni ale anului

  • 18 Aprilie 2020 09:00
Exporturile moldovenești afectate încă din primele luni ale anului

Comerțul extern al Republicii Moldova este afectat încă din primele luni ale anului. În ianuarie-februarie Republica Moldova a livrat mărfuri în valoare de aproape 465 de milioane de dolari, în scădere cu 2,3%.

Exporturile în UE au crescut cu aproape 4% și reprezintă aproximativ 70% din total. Totuși, livrările în Italia au scăzut cu aproape un sfert, țara fiind prima din Uniunea Europeană afectată grav de coronavirus.

Exporturile în spațiul CSI s-au redus cu 7,5%, inclusiv în Rusia, cu peste 10 la sută, deși autoritățile susțin că relațiile comerciale cu acest stat și-au revenit.

Și exporturile în Turcia, una din principalele destinații ale mărfurilor moldovenești au scăzut semnificativ, cu aproximativ 30%.

România rămâne principala piață de destinație a mărfurilor moldovenești, cu aproape 117  milioane de dolari în primele două luni, ceea ce reprezintă un sfert din totalul exporturilor. România este urmată de Germania, Italia și Turcia, iar Rusia a ajuns pe locul 5.

Potrivit Biroului Național de Statistică, importurile s-au majorat cu aproximativ 4% în ianuarie februarie și au însumat 865 de milioane de dolari.

Experții prognozează o reducere semnificativă  a comerțului extern în anul curent din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus.

 
 
 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău