Exporturile farmaceutice ale Elveției spre Rusia au crescut la niveluri record, în ciuda sancțiunilor

  • 10 Aprilie 2023 14:46
Exporturile farmaceutice ale Elveției spre Rusia au crescut la niveluri record, în ciuda sancțiunilor

Exporturile Elveției spre Rusia nu au cunoscut decât o ușoară scădere de la declanșarea războiului din Ucraina, în ciuda sancțiunilor impuse de guvernul de la Berna, în timp ce exporturile de produse farmaceutice au crescut la niveluri record, transmite digi24.ro.

Deși schimburile comerciale dintre cele două țări sunt oprite în unele sectoare-cheie precum mașinile și ceasurile, exporturile de produse farmaceutice spre Rusia au atins un nivel record, subliniază cotidianul Neue Zurcher Zeitung am Sonntag, după ce a analizat date ale Biroului federal pentru vamă și securitatea frontierelor (OFDF), conform Agerpres.

Medicamentele sunt considerate produse umanitare și, prin urmare, sunt exceptate de la sancțiuni. Exporturile elvețiene spre Rusia au atins o valoare de 2,9 miliarde de franci elvețieni (3,2 miliarde de dolari) în perioada martie 2022 - februarie 2023.

Această sumă este mai mică decât cele 3,5 miliarde de franci elvețieni înregistrate în cele 12 luni precedente, însă exporturile elvețiene spre Rusia nu au depășit valoarea de 2,9 miliarde decât de trei ori în cursul ultimilor ani, scrie NZZ am Sonntag.

„Dată fiind lista lungă de produse care nu mai pot fi livrate acestei țări în război, impactul pare slab”, scrie publicația elvețiană. Exporturile de produse farmaceutice au crescut cu 40%, ajungând de la 1,4 miliarde de franci elvețieni la aproximativ două miliarde după invadarea Ucrainei de către ruși, și reprezintă, în prezent, în jur de o treime din exporturile Elveției spre Rusia.

Elveția găzduiește numeroase grupuri farmaceutice, printre care Novartis și Roche.

Conform companiei Novartis, citată de NZZ am Sonntag, „vânzările în Rusia au fost favorizate de numeroși factori, printre care afluxul de pacienți care și-au amânat tratamentele medicale din cauza pandemiei”. „Unul dintre factori a fost stocarea de către pacienți și spitale pentru a anticipa posibile blocaje” din cauza războiului, conform Novartis.

Elveția s-a aliniat la sancțiunile adoptate de țările din UE împotriva Rusiei, însă pe planul livrărilor militare ea respectă o neutralitate strictă. În ciuda apelurilor Ucrainei și a aliaților săi, Elveția a refuzat până acum să le permită țărilor care dețin armamente de producție elvețiană să le exporte mai departe spre țara invadată.




Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău