Exporturile de gaze ale Rusiei au scăzut anul trecut cu 25,1%, dar cele de petrol au crescut cu 7,6%

  • 13 Februarie 2023 17:29
Exporturile de gaze ale Rusiei au scăzut anul trecut cu 25,1%, dar cele de petrol au crescut cu 7,6%

Exporturile de gaze naturale ale Rusiei au scăzut cu 25,1% în 2022, afectate de sancțiunile internaționale, iar declinul a fost doar parțial compensat de o creștere de 48% a livrărilor de gaze spre China, a anunțat luni vicepremierul rus Alexander Novak, informează Agerpres.

Prăbușirea exporturilor de gaze se datorează "refuzului țărilor europene de a achiziționa gaze rusești, precum și sabotajelor gazoductelor Nord Stream 1 și 2", a subliniat Alexander Novak într-un articol pentru revista 'Energy Policy'. Potrivit lui Novak, exporturile totale de gaze rusești au scăzut anul trecut cu 25,1% până la 184,4 miliarde metri cubi, dintr-o producție totală de 673,8 miliarde metri cubi.

Uniunea Europeană, altădată cel mai important client pentru gazele rusești, și-a redus drastic importurile pe parcusul anului 2022.

Vicepremierul rus a salutat însă creșterea aprovizionării cu gaze în regiunea Asia-Pacific, în condițiile în care livrările Rusiei
spre China au atins un maxim istoric de 15,4 miliarde metri cubi, după o creștere de 48% în ritm anual.

De asemenea, dacă europeni au încetat practic să mai importe gaze naturale rusești prin conducte, ei continuă să achiziționeze gaze lichefiate, provenite din numeroase rezervoare rusești și transportate pe mare via tancurile LNG. Potrivit lui Alexander Novak, exporturile Rusiei de gaze lichefiate au crescut anul trecut cu 7,9% până la 45,7 miliarde metri cubi.

De asemenea, în ceea ce privește petrolul, Rusia și-a majorat anul trecut exporturile cu 7,6% până la 242 milioane de tone, în pofida embargoului european și a plafonului de preț impus la începutul lunii decembrie de Uniunea Europeană, Grupul țărilor puternic industrializate și Australia.

Țările asiatice mari consumatoare de energie, India și China, au majorat semnificativ cererea de țiței rus anul trecut, beneficiind de reduceri semnificative de prețuri dar și de reorientarea strategică a Rusiei spre Asia.

Rusia intenționează să vândă anul acesta peste 80% din exporturile sale de petrol țărilor "prietenoase", a declarat luni vicepremierul rus Alexander Novak, referindu-se la statele care nu au impus sancțiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei. Țările "prietenoase" vor primi de asemenea 75% din produsele petroliere rafinate rusești, iar Moscova continuă să caute noi piețe, a adăugat Novak.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău