Exporturile de armament ale statelor din Europa de Est trec printr-o perioadă de boom

  • 14 Septembrie 2017 12:32
Exporturile de armament ale statelor din Europa de Est trec printr-o perioadă de boom

Producătorii de arme de asalt, gloanțe și rachete din fostele țări comuniste din Europa de Est au înregistrat o creștere a comenzilor în urma conflictelor din Orientul Mijlociu, dar pe lângă vânzarea de arme către statele din Orientul Mijlociu, est-europenii au încheiat acorduri și cu SUA și alte terțe părți, informează Agerpres.

Deși exporturile de armament reprezintă o mică parte din Produsul Intern Brut al țărilor din Europa de Est, cea mai mare pondere fiind de 2% în cazul PIB-ului Bulgariei, ele au sprijinit totuși creșterea economică pe fondul evoluțiilor anemice înregistrate în ultimii ani pe piețele tradiționale din zona euro.

Conform datelor prezentate de Bloomberg, în 2016 Bulgaria a fost cel mai mare exportator de armament din Europa de Est cu o valoare a exporturilor de peste un miliard de euro, pe ultimul loc fiind România cu exporturi de armament mai mici de 200 milioane de euro, fiind devansată chiar și de țări precum Serbia sau Croația. 

'Relansarea vânzărilor de arme în Orientul Mijlociu pare să coincidă cu o extindere a conflictelor armate în regiune. Chiar dacă perioada cea mai grea s-a încheiat, un nivel redus al conflictelor va persista pentru o perioadă. În consecință, cererea de arme va rămâne una susținută', a declarat Lucas Dos Santos, analist la BMI Research. 

Fostele state comuniste din Europa de Est sunt în continuare parte a lanțurilor de aprovizionare cu armament care datează din perioada fostei URSS, printre clienții căreia se numărau și guvernele din Orientul Mijociu. Aceasta a ajutat țările din Europa de Est să devanseze ritmul global de creștere a vânzărilor de echipamente militare, care între 2012 și 2016 au crescut cu 8,4%, potrivit estimărilor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace cu sediul la Stockholm (Stockholm International Peace Research Institute - SIPRI).

În pofida creșterii din ultimii ani, exporturile de armament ale fostelor state satelit ale Moscovei sunt mult în urma exporturilor Rusiei care este al doilea exportator mondial după SUA. Anul trecut, Rusia a exportat armament în valoare de 15 miliarde de dolari, iar recent semnat un acord pentru a furniza Turciei sisteme de apărare aeriană, un contract care ar putea avea o valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău