Exporturile ar putea fi reluate în Rusia. Ce spun agricultorii

  • 02 Iunie 2015 14:07
Exporturile ar putea fi reluate în Rusia. Ce spun agricultorii

Premierul Chiril Gaburici susține că a ajuns la o înțelegere cu autoritățile ruse și belaruse referitor la exportul de fructe și legume moldovenești.

Agricultorii însă se arată sceptici față de o posibilă reluare a exporturilor în Rusia, în curând, și atrag atenția că, în cazul în care fermierii nu vor fi sprijiniți de către stat, nu vor avea ce exporta în acest an din cauza secetei.

Premierul Chiril Gaburici a anunțat în cadrul unei ședințe că a convenit cu omogul său din Belarus ca această țară să faciliteze importul și tranzitul de fructe și legume moldovenești, în special a celor ușor alterabile. Șeful Executivului a spus că și autoritățile din Federația Rusă s-au arătat dispuse să reia importul de produse agricole moldovenești.

Solicitat de Radio Chișinău, ministrul Agriculturii, Ion Sula, a declarat că în prezent se poartă discuții cu Federația Rusă în vederea reluării exporturilor. El a precizat că săptămâna trecută o echipă de experți ruși a efectuat o vizită în Republica Moldova, urmând să ia în curând o decizie privind fructele și legumele moldovenești.

Pe de altă parte, președintele Federației Naționale a Fermierilor Valeriu Cosarciuc susține că autoritățile fac prea puțin pentru a debloca embargoul impus de Federația Rusă și, în general, pentru a îmbunătăți situația în agricultură care se află într-un impas și mai mare din cauza secetei din acest an.

Amintim că Federația Rusă a impus anul trecut restricții la mai multe categorii de produse agricole din Republica Moldova, imediat după ce Chișinăul a semnat  Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău