Exportul de struguri din 2020 a fost afectat de secetă și de pandemia de COVID-19. Vânzările au scăzut cu aproape 40 la sută față de anul 2019

  • 11 Ianuarie 2021 13:35
Exportul de struguri din 2020 a fost afectat de secetă și de pandemia de COVID-19. Vânzările au scăzut cu aproape 40 la sută față de anul 2019

Seceta din anul trecut și pandemia de COVID-19 a afectat exportul de struguri. Peste 48 de mii de tone de struguri au fost vândute pe piețele externe anul trecut, cu aproape 40 la sută mai puțin față de 2019. Și consumul pe piața internă a scăzut considerabil. Astfel, mulți producători de struguri stau cu roadă depozitată în frigidere, relatează Radio Chișinău.

Dacă în 2019, producția viticolă din Republica Moldova a ajuns în 28 de țări ale lumii, anul trecut din cauza restricțiilor de circulație impuse în contextul pandemiei de COVID-19, strugurii s-au comercializat doar în 19 țări. Și cantitatea vândută a fost mult mai mică, susține președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova, Gheorghe Gaberi.

În toate țările a scăzut volumul de export. Avem o singură piață, piața Poloniei, unde am avut o creștere față de anul precedent. Acolo este o creștere stabilă mai mulți ani la rând. Anul trecut am avut până la mijlocul lunii decembrie 1700 de tone exportate, dar restul piețelor a scăzut exportul. A scăzut chiar și consumul. Au fost restaurante închise. Pe urmă, încă o mare problemă că ne-am creat o imagine proastă pe piețele de desfacere a strugurilor. Moldovenii așa sunt deprinși tot ce este mai rău repede la vânzare, cei mai bun – punem în frigidere. Acum sunt în frigidere struguri de calitate bună, dar prețul este mai mic decât era în luna octombrie când se vindea de pe plantație. Deja a doua oară. În 2018 am făcut lucrul acesta când au venit ploile și au crăpat strugurii și acei necalitativi i-am dus la vânzare. Toți au înțeles că la noi roada este de calitate proastă și pe urmă nu au mai vrut să cumpere. Cam asta s-a întâmplat și anul acesta.

Mulți dintre micii producători nu-și pot vinde recolta de struguri nici pe piața internă, aceasta fiind depozitată în frigidere. Greșeala cea mare, susține Gheorghe Gaberi, este că producătorii cultivă doar un singur soi și nu respectă tehnologiile de cultivare.

Prima și cea mai mare greșeală este că ne-am focusat pe soiul „Moldova”, care este un soi nu rău, dar mai mult de 80 la sută din suprafața plantațiilor este ocupat de acest soi. Marea tragedie că nu se normează roada. Anul trecut nu s-a ținut cont, deoarece nu a fost umezeală. Seceta nu a început în 2020, dar încă în 2019. Trebuia reglat cantitatea roadei. Acest lucru nu au făcut.

Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova consideră că producătorii moldoveni trebuie să cultive mai multe soiuri de struguri apirene, fără semințe, acestea fiind solicitate pe piețele externe și au preț mai bun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău