Exportul de PETROL. Americanii schimbă regulile jocului

  • 25 Februarie 2016 08:34
Exportul de PETROL. Americanii schimbă regulile jocului

După 40 de ani de stat pe tușă, SUA reia exporturile de petrol intrând pe terenul unde până acum au făcut jocurile Rusia și Arabia Saudită, scrie Money.ro.

În ajunul anului nou, Theo T, un vas cisternă, aluneca fără zgomot pe sub podul Corpus Christi Harbor din Texas direct în istorie. Unii politicieni americani au denumit încărcătura „libertate americană lichidă” – primii barili de petrol expediați peste Ocean de SUA după ce Congresul a ridicat interdicția de export de 40 de ani. Destinația este la fel de emblematică precum este încărcătura: Franța. Consecințele, atât financiare, cât și politice, pentru giganți ai energiei cum sunt Arabia Saudită și Rusia sunt colosale, spune Mark Mills, analist la think tank-ul Manhattan Institute.
 
„Va fi schimbat cu totul jocul”. Pentru saudiți și sateliții lor din OPEC, care împreună reprezintă 40% din exporturile globale de petrol, petrolul american debarcând în rafinăriile europene și asiatice înseamnă că pierd și mai mult controlul prețurilor în vremuri când concurența este deosebit de agresivă.

Cum și Rusia își vede redusă influența asupra clienților europeni, cele două superputeri de pe piața energiei au acceptat săptămâna trecută să încerce să înghețe producția de petrol la nivelurile, și așa foarte ridicate, din ianuarie. Acesta este primul astfel de acord din ultimii 15 ani.

Efectele politice nu trebuie să aștepte până când livrările americane devin substanțiale, spune Mills.

„În geopolitică, psihologia contează la fel de mult ca tranzacțiile”. SUA se pregătește, de asemenea, să facă primele livrări de gaze naturale lichefiate din șist în următoarele săptămâni, cu două luni mai târziu decât s-a vrut inițial. Beneficiarii imediați sunt companii precum Continental Resources, Chevron și Exxon Mobil, care au făcut în ultimii ani lobby intens pentru interdicție de export de petrol impusă în 1975. Aceasta a fost implementată după un embargo OPEC care a paralizat economia americană.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău