Exportul de fructe pe piața UE, în plină ascensiune

  • 04 Decembrie 2023 12:55
Exportul de fructe pe piața UE, în plină ascensiune

Fructele din R. Moldova sunt din ce în ce mai solicitate pe piața Uniunii Europene, acest lucru fiind reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului, relatează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) pe pagina sa.

În primele zece luni ale anului curent, au fost exportate 2600 de tone de cireșe, în creștere netă când față de 2021, an când au fost exportate circa 75 tone de cireșe.

Referitor la mere, în anul 2021 au fost livrate în UE în jur de o mie tone, pe când în anul curent producătorii au exportat circa 11 mii tone.

Totodată, a crescut exportul de prune, de circa 2 ori pe piața UE (de la 27 mii tone în anul 2021, s-a ajuns la 55 mii de tone în anul 2023).

O creștere semnificativă s-a înregistrat și la exportul de struguri, viticultorii reușind să exporte circa 25 mii tone, în comparație cu 17 mii tone în anul 2021.

Consolidarea poziției Republicii Moldova pe piața europeană se datorează deciziei UE de a suspenda taxele și cotele de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană. Astfel, 7 categorii de produse pot fi exportate fără restricții - roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.

Succesul exportului de fructe este datorat și eforturilor agricultorilor, care au făcut investiții în tehnologii moderne, aducând o valoare adăugată produselor noastre.

Exportul de fructe pe piața UE, în plină ascensiune

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,06 m/s
Mon
7
Tue
8
Wed
5
Thu
2
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău