Exportul de fructe, mai puțin afectat de pandemie: noi piețe de desfacere și cantitate record de prune, livrată pe piața externă

  • 20 Noiembrie 2020 12:24
Exportul de fructe, mai puțin afectat de pandemie: noi piețe de desfacere și cantitate record de prune, livrată pe piața externă

Pandemia de COVID-19 a afectat într-o măsură mai mică exportul de fructe moldovenești. În acest an producătorii din Rep. Moldova au reușit să livreze pe piața externă o cantitate record de prune. În premieră, fructele din Rep. Moldova au ajuns în acest an la consumatorii din Statele Unite.

Exportul de fructe este unul dintre puținele domenii care nu prea a fost afectat de pandemie. Acest lucru se explică prin faptul că deseori oamenii asociază fructele și legumele proaspete cu sănătatea, menționează directorul executiv al Asociației “Moldova – Fruct”,  Iurie Fală.

„Spre fericirea noastră, sectorul de fructe a fost afectat într-o măsură mai mică deoarece a crescut consumul de fructe. Consumatorul asociază fructele și legumele proaspete cu sănătate, cu imunitate. Consumul a crescut și noi nu am avut probleme de a ne exporta fructele mai ales în timpul pandemiei. Sigur că pandemia cu distanța fizică și cu măsurile de protecție influențează într-un fel ritmul de producere. Au crescut costurile într-o anumită măsură. Eu sper că acest lucru este, deja, este o rutină pentru producători care s-au conformat cerințelor noi”, a afirmat Iurie Fală. 

Cea mai mare cantitate de fructe a ajuns pe piața din Uniunea Europeană, susține Iurie Fală.

„Noi am exportat anul acesta o cantitate record de prune în Uniunea Europeană. Am descoperit așa țări care sunt destul de pretențioase asupra calității cum este Germania, Franța, Austria. Au ajuns prunele noastre și în Statele Unite ale Americii și în mai multe țări”, a precizat reprezentantul „Moldova-Fruct”. 

Producătorul Mariana Pâslaru din localitatea Ustia, raionul Dubăsari, care deține o livadă de cireșe cu o suprafață de 50 de hectare, ne-a spus că în acest an cantitatea de cireșe exportate a fost mai mică și nu din cauza pandemiei, dar a înghețurilor de primăvară.

„Am avut export, dar nu în cantitatea care ne-am fi dorit deoarece ne-a pedepsit puțin și natura cu înghețurile din aprilie. Anul acesta am fost certificați la Global GAP și Global GRASP care ne oferă oportunitatea, deja, la anul și în Uniunea Europeană. Până acum am exportat pe piața din Rusia și Belarus acum, deja, ne vom extinde”, susține Mariana Pâslaru. 

Pandemia de COVID-19 a afectat, în special, organizarea muncii, ceea ce a dus la cheltuieli suplimentare pentru producători, menționează reprezentantul unei companii din satul Grimăncăuți, raionul Briceni, Valeria Caduc.

„Noi anul acesta nu am exportat. Mărul care l-am cules, l-am pus la păstrare. Sperăm că după Anul Nou să reușim să vindem la un preț bun. Dar pandemia a afectat în plan organizatoric mai mult pentru că până ne-am adaptat la noile condiții a trecut ceva timp și a trebuit să investim ca să adaptăm condiții pentru muncitori”, a spus producătorul. 

Datele Biroului Național de Statistică arată că perioada ianuarie – august 2020 exporturile de mărfuri autohtone au constituit 1,2 miliarde de dolari fiind în scădere cu 5,8 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.

Dacă la majoritatea grupurilor de mărfuri în această perioadă exportul s-a redus, atunci la fructe și legume a sporit cu aproape 16 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău