Exportatorii vor putea exporta mai ușor prune în Canada

  • 19 Septembrie 15:33
Exportatorii vor putea exporta mai ușor prune în Canada

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat că agenții economici care intenționează să comercializeze prune în Canada nu au nevoie de permis special pentru export de la instanțele de stat. ANSA nu va întocmi liste pentru export (cum se procedează în cazul cu exportul în Federația Rusă), transmite MOLDPRES.

Exportatorii urmează să identifice de sine stătător potențialii cumpărători din Canada, pentru a stabili cu ei condițiile de livrare a prunelor, susţin surse din cadrul instituţiei.

Pentru exportul prunelor în Canada, agentul economic are nevoie de Certificatul fitosanitar pentru lotul de produs exportat, act de înregistrare de către ANSA a livezii, a unității de ambalare a prunelor și efectuarea inspecţiei fitosanitare în livadă în perioada de vegetaţie a organismelor dăunătoare.

În procesul inspecţiei vizuale înainte de export  agentul economic va prezenta controlul la 2% de fructe din lot. Prelevarea mostrelor se va efectua într-un mod reprezentativ pentru fiecare producător/soi/livadă.

“Trasabilitatea trebuie să fie menținută pe tot parcursul de producere, depozitare, ambalare și livrare a prunelor, iar pentru ambalare va fi utilizat doar material nou. Totodată, eticheta va include sintagma "aprobată pentru Canada", indică Direcția protecția și sănătatea plantelor a Agenţiei.

Agenţia Naţională pentru Securitatea Alimentelor a desfășurat timp de mai bine de un an negocieri privind accesul prunelor moldovenești pe piața canadiană. În urma acestor tratative a fost obținut dreptul de export al acestui produs, începând cu 1 octombrie 2018.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
18 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:2,6 m/s
Sâm
15 °C
Dum
15 °C
Lun
9 °C
Mar
7 °C
Mie
7 °C

Curs oficial BNM 19 Octombrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5480 -0.0587
USD 16.9702 -0.0045
RON 4.1895 -0.0122
UAH 0.6052 -0.0029
RUB 0.2588 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău