Exportatorii moldoveni vor putea depune în regim online declarațiile vamale

  • 13 Noiembrie 2013 19:39
Exportatorii moldoveni vor putea depune în regim online declarațiile vamale

Exportatorii moldoveni vor putea depune în regim online declarațiile vamale, potrivit Regulamentului privind procedura de vămuire electronică a mărfurilor la export, aprobat astăzi de Guvern.

Odată cu trecerea la procesarea electronică a tranzacțiilor, cheltuielile vor scădea și se va reduce numărul de acte necesare pentru livrarea mărfurilor moldovenești pe piețele externe. Pentru a putea utiliza serviciul, agenții economici, însă, au nevoie să obțină semnătura digitală. Directorul Serviciului Vamal Tudor Balițchi, a menționat că noul serviciu este în avantajul exportatorilor care vor putea completa declarația de export în format electronic, în cel mult 7 minute.

Tudor Balițchi a menționat că prin implementarea acestui serviciu, Republica Moldova se racordează standardelor și conceptului european de Vamă electronică (e-customs).

Procedura de vămuire electronică la export va fi aplicată inițial la Biroul vamal Chișinău și la posturile vamale de la Sculeni și Tudora, iar de la 1 martie 2014 – la toate posturile vamale. Se estimează că începând cu anul viitor, circa 30 la sută din totalul declarațiilor vamale vor fi efectuate în format electronic. Anual sunt depuse 325 de mii de declarații vamale, potrivit datelor Serviciului Vamal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău