Exportatorii moldoveni de fructe și legume vor putea devama producția prin mai multe puncte vamale din Rusia
-
04 Iulie 2017 14:37
Serviciul vamal al Republicii Moldova anunță că exportatorii de fructe și legume vor putea solicita vămuirea mărfurilor în orice punct vamal al Federației Ruse, și nu doar într-un punct, ca până în prezent. Cu toate acestea, nu se poate vorbi despre o liberalizare a accesului pe piața rusească a produselor moldovenești, întrucât există în continuare o listă a companiilor din Republica Moldova care au dreptul de export, afirmă experții.
Posibilitatea de a vămui mărfurile agricole moldovenești la orice punct vamal al Federației Ruse le va permite exportatorilor din Republica Moldova să livreze mai repede și la un preț mai bun fructe și legume pe piața rusească, a explicat șeful direcției politici de producție, procesare și reglementări de calitate a produselor vegetale din cadrul Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban. Dar, în continuare există o listă cu 248 de companii care au voie să exporte produse vegetale în Federația Rusă, după embargoul impus în 2013, a precizat oficialul.
„Va fi posibil de a duce aceste produse într-un termen cât mai restrâns și de a nu pierde din calitatea acestora. Este vorba și de timpul pe care urmează să-l consume la aceste proceduri. Din păcate, încă nu pot toți să exporte, cu toate că întotdeauna la întrunirile bilaterale au fost duse discuții pentru anularea listelor exportatorilor”, a declarat Vasile Șarban.
În pofida acestei relative deschideri a Federației Ruse față de produsele moldovenești, rămân în continuare o serie de restricții, care au periclitat comerțul bilateral, a subliniat analistul economic Viorel Chivriga.
„Rămân încă o mulțime de bariere care duc la ceea că comerțul bilateral stagnează și datele statistice arată foarte bine că măsurile care au fost luate unilateral de Federația Rusă, practic, au sugrumat comerțul bilateral dintre țări”, a precizat Viorel Chivriga.
Volumul exporturilor produselor agro-alimentare în Federația Rusă a scăzut în ultimii ani, de la aproximativ 230 de milioane de dolari în 2014, până la aproximativ 130 de milioane de dolari în 2016, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
Președintele Igor Dodon s-a grăbit să își asume acest rezultat, referitor la deschiderea posturilor vamale rusești pentru fructele și legumele moldovenești, afirmând că ar fi vorba despre eforturile depuse de către consilierii săi, în cadrul discuțiilor cu oficialii ruși din domeniul fitosanitar și al protecției consumatorilor.
Pe de altă parte, potrivit Serviciului Vamal, subiectul a fost abordat și soluționat la nivelul celor două instituții din Republica Moldova și Federația Rusă.