Explozii subacvatice semnalate înaintea scurgerilor de gaze din conductele Nord Stream

  • 27 Septembrie 18:42
Explozii subacvatice semnalate înaintea scurgerilor de gaze din conductele Nord Stream

Seismologii din Danemarca și Suedia au înregistrat luni explozii puternice în zonele unde au fost semnalate ulterior trei scurgeri de gaze din gazoductele Nord Stream 1 și 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, a anunțat marți Centrul Național de Seismologie al Suediei (SNSN), relatează Reuters și AFP.

''Fără nicio îndoială acestea au fost explozii'', a declarat la postul SVT seismologul suedez Bjorn Lund.

Un seismograf de pe insula daneză Bornholm a înregistrat luni de două ori mișcări ce reprezintă cutremure de pământ.

O primă ''emisie masivă de energie'' de o magnitudine de 1,9 a fost înregistrată în noaptea de duminică spre luni la ora 00:03 GMT, la sud est de insula Bornholm, apoi încă una, de o magnitudine de 2,3 la ora 17:04 GMT luni seară, la nord de aceeași insulă, precizează seismologul citat.

Cele trei mari scurgeri de gaze sunt în prezent vizibile de la suprafața apei, provocând clocote cu diametre între 200 de metri și un kilometru, potrivit imaginilor de la fața locului difuzate de armata daneză.

Livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancțiunilor europene impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei. Deși scoase din funcțiune, cele două conducte au rămas pline cu gaze, transmite Agerpres.

Cele trei scurgeri de gaze par să indice mai degrabă un sabotaj decât un accident, dar nu este clar cine și de ce ar fi recurs la o asemenea acțiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
8
Sun
9
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău