Explozii la un depozit de muniții la o bază rusă din Crimeea. Ministerul rus al Apărării: „Un act de sabotaj”

  • 16 August 2022 15:31
Explozii la un depozit de muniții la o bază rusă din Crimeea. Ministerul rus al Apărării: „Un act de sabotaj”

Exploziile produse marți dimineață la un depozit de muniții dintr-o bază rusă din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, au drept cauză un 'un act de sabotaj', a indicat armata rusă într-un comunicat, citat de AFP.

Depozitul militar situat în apropiere de Djankoi, în nordul Crimeii, 'a fost distrus în dimineața zilei de 16 august în urma unui act de sabotaj', potrivit comunicatului, citat de agențiile ruse de presă, care nu precizează cine sunt cei responsabili de aceste acțiuni, scrie Agerpres.

'Un număr de infrastructuri civile, printre care o linie de înaltă tensiune, o centrală electrică, o linie de cale ferată, precum și mai multe case au fost de asemenea avariate', detaliază armată rusă.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, focul s-a declanșat în jurul orei 03:15 GMT într-un depozit de muniții temporar la o bază rusă din apropierea localității Maiskoie, districtul Djankoi, provocând o explozie.

Guvernatorul prorus al Crimeii, Serghei Aksionov, care s-a deplasat la fața locului, a indicat că doi civili au fost răniți, în timp ce administrația așezării din apropiere a organizat evacuarea locuitorilor.

Până în prezent, peste 3.000 de persoane au fost evacuate din localitatea Maiskoe, din apropierea respectivei baze, potrivit EFE.

Reacționând la aceste explozii din Crimeea, Andrii Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, a salutat într-o postare pe Telegram o 'operațiune de "demilitarizare" efectuată cu minuțiozitate și precizie de către armata ucraineană', operațiune ce va continua - potrivit lui - 'până la eliberarea completă a teritoriilor ucrainene'.

'Dimineața în apropiere de Djankoi a început cu explozii', a constatat la rândul său pe Twitter consilierul șefului administrației prezidențiale ucrainene, Mihailo Podoliak.

'Crimeea într-o țară normală înseamnă Marea Neagră, munți, vacanță și turism. Dar Crimeea ocupată de ruși înseamnă explozii la depozite de muniții și un risc ridicat de deces pentru invadatori și hoți', a spus el.

Acest incident intervine la o săptămână după detonarea muniției destinată aviației militare la un depozit situat pe aerodromul militar din Saki, în vestul Crimeii.

Acele explozii s-au soldat cu un mort și mai mulți răniți și distrugerea a cel puțin opt avioane de luptă, conform unor media internaționale.

Crimeea, peninsulă a Ucrainei anexată în 2014 de Moscova, se află în prima linie a ofensivei militare declanșate de Rusia împotriva vecinului său ucrainean din 24 februarie.

Avioane rusești decolează aproape zilnic din Crimeea pentru a lovi ținte în regiunile aflate sub controlul Kievului, în timp ce mai multe zone din această peninsulă sunt situate în raza de acțiune a tunurilor și dronelor ucrainene.

În pofida conflictului, Crimeea rămâne un important loc de vacanță pentru numeroși ruși care continuă să profite de vară pe plajele sale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău