Explozii în apropierea unei baze militare ruse în Melitopolul ocupat de forțele Moscovei: „Numărăm pierderile rusești”

  • 06 Aprilie 2023 13:14
Explozii în apropierea unei baze militare ruse în Melitopolul ocupat de forțele Moscovei: „Numărăm pierderile rusești”

Ivan Fedorov, primarul legitim al orașului ucrainean Melitopol, în regiunea Zaporojie (sud-estul Ucrainei), ocupat din martie 2022 de către Rusia, a informat joi pe contul său de Telegram despre mai multe explozii în noaptea de miercuri spre joi într-o zonă a orașului unde se află un aeroport militar utilizat de forțele ruse, relatează EFE, citată de Agerpres.

„Numărăm pierderile rusești”, a declarat primarul Ivan Fedorov, care continuă să-și exercite funcția de pe teritoriul ucrainean aflat sub controlul guvernului de la Kiev, scrie G4Media.

Autoritățile de ocupație impuse de Moscova care guvernează orașul au confirmat exploziile, detaliind că au fost „șase rachete HIMARS” lansate de „regimul nazist (ucrainean)” și care au fost „doborâte de sistemele de apărare antiaeriană rusești”, potrivit notei pe care au postat-o pe contul lor de Telegram.

„Toate rachetele au fost doborâte”, se afirmă în textul administrației proruse, care susține că nu s-au înregistrat victime sau daune materiale.

Primarul ucrainean al orașului Melitopol a negat veridicitatea versiunii administrației de ocupație și a declarat că știe despre o ambulanță trimisă la aerodrom după explozii.

Fedorov comunicase încă de miercuri producerea mai multor explozii la Melitopol, oraș situat pe teritoriul regiunii Zaporojie, pe care Rusia a ocupat-o parțial și a declarat-o parte a teritoriului său în septembrie anul trecut.

Autoritățile ruse au informat săptămâna această despre un atac cu mașină-capcană împotriva lui Maxim Zubarev, șeful administrației de ocupație din satul Akimovka (regiunea Zaporojie). Autoritățile ucrainene au confirmat, de asemenea, atacul în care Zubarev a fost rănit în apropiere de Melitopol.

În ultimele luni, orașul, cu o populație de aproximativ 150.000 de locuitori înainte de începerea invaziei ruse, a cunoscut mai multe atacuri asupra unor oficiali care colaborau cu Moscova.

În același timp, Statul Major ucrainean a comunicat în buletinul său informativ zilnic că trupele ucrainene au respins în ultimele 24 de ore circa 20 de tentative de asalt pentru cucerirea „completă” a Bahmut, oraș pe care trupele ruse încearcă de nouă luni să-l captureze, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, potrivit EFE.

În comunicatul său, comandamentul militar ucrainean indică de asemenea că armata rusă ‘și-a intensificat lucrările de fortificare a pozițiilor sale defensive’ în teritoriile pe care le controlează în Zaporojie și Herson, în sudul Ucrainei, probabil în așteptarea unei posibile contraofensive ucrainene.

 

Un purtător de cuvânt al Gărzii de frontieră ucrainene a declarat miercuri că Rusia are în vedere transferul a jumătate din cei 4.000 de soldați pe care îi are în Belarus în estul Ucrainei, cu scopul „consolidării efectivelor de pe front”. Un purtător de cuvânt al Gărzii de frontieră, Andrii Demecenko, a precizat că cei 2.000 ar putea fi transferați în Ucraina după finalizarea instrucției de formare în Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău