Explozie puternică la Energodar, orașul unde se află centrala nucleară Zaporojie

  • 06 Septembrie 2022 15:15
Explozie puternică la Energodar, orașul unde se află centrala nucleară Zaporojie

O explozie puternică a zguduit marți, la miezul zilei, orașul Energodar, unde se află situată centrala nucleară de la Zaporojie, în prezent orașul fiind privat de electricitate și apă curentă, a relatat agenția de presă Unian, citând o postare pe Telegram a primarului ucrainean al orașului, Dmitri Orlov, scrie Agerpres.

"Astăzi, la ora 12:20, locuitorii din Energodar au semnalat că în oraș a avut loc o explozie puternică. După aceea, energia electrică și alimentarea cu apă s-au întrerupt simultan în oraș", a scris el.

Orlov nu a oferit alte detalii, adăugând doar că acum încearcă să clarifice toate împrejurările incidentului.

Acest incident intervine în timp ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să prezinte marți un raport cu privire la situația de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată din martie de forțele ruse, deconectată de luni seară, și care de mai multe luni constituie obiectul unui risc radiologic, potrivit AFP.

"Rafael Grossi urmează să facă public marți un raport asupra situației în materie de siguranță, securitate și garanții, inclusiv în special constatările misiunii sale la Zaporojie și va raporta Consiliului de Securitate al ONU cu privire la misiunea efectuată la centrală", a indicat AIEA pe Twitter luni seară, făcând referire la directorul său general.

"Sper că va fi obiectiv", și-a exprimat speranța președintele Volodimir Zelenski luni seara cu privire la acest raport.

Publicarea acestuia intervine la o zi după debranșarea ultimului reactor în funcțiune la această centrală, situată în sudul Ucrainei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău