Explozie pe un petrolier grec sub pavilion maltez, ancorat într-un port saudit

  • 25 Noiembrie 2020 19:35
Explozie pe un petrolier grec sub pavilion maltez, ancorat într-un port saudit

Un petrolier grecesc sub pavilion maltez care era acostat în portul Al Shuqaiq din Arabia Saudită a fost avariat în urma exploziei unei mine, informează compania de securitate maritimă Ambrey, citată de dpa. Alte surse susțin că nava ar fi fost lovită de un șrapnel în urma unei operațiuni antiteroriste a coaliției conduse de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi din Yemen.

Explozia s-a produs miercuri, în arealul portului Al-Shuqaiq, și a provocat o gaură în carena petrolierului Agrari. Petrolierul ajunsese luni în portul Al-Shuqaiq.

Incidentul nu a provocat poluare, potrivit dpa.

Un angajat al operatorului grec TMS Tankers a confirmat între timp că Agrari a fost afectat de explozie, dar nu a furnizat alte informații.

Potrivit Reuters, operatorul grec a anunțat că nava a fost lovită la un metru sub linia de plutire și carena a fost străpunsă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului marinei comerciale, citat de agenția de știri greacă ANA, cei șapte membri greci ai echipajului, inclusiv căpitanul, și restul echipajului de până la 25 de oameni aflat la bordul Agrari sunt în afara oricărui pericol. Autoritățile saudite au declanșat o anchetă asupra incidentului.

"Explozia a avut loc în jurul orei locale 03.00 (00.00 GMT), dar cauzele nu au fost încă stabilite", a declarat biroul de presă al ministerului pentru AFP.

Coaliția condusă de Arabia Saudită, care luptă în Yemen cu rebelii houthi sprijiniți de Iran, a anunțat miercuri că a distrus o ambarcațiune plină cu explozibili și a dejucat un "act de terorism" în sudul Mării Roșii, a relatat postul deținut de saudiți al-Arabiya.

Un vas comercial a suferit pagube minore după ce a fost lovit de un șrapnel, a menționat Alianța, fără a furniza alte informații.

"Actele teroriste ale miliției houthi, cu sprijin iranian, amenință transportul maritim mondial și comerțul", a anunțat alianța, potrivit al-Arabiya.

Până acum nu au existat reacții din partea rebelilor houthi.

Explozia care a afectat petrolierul Agrari intervine într-un context sporit de tensiuni între Arabia Saudită și rebelii houthi din Yemen, care și-au intensificat recente atacurile transfrontaliere împotriva monarhiei.

Luni, rebelii houthi au anunțat că au lovit o stație de distribuție operată de gigantul petrolier saudit Aramco. Arabia Saudită a confirmat atacul, afirmând că un proiectil tras asupra acestei facilități din orașul Jeddah a provocat un incendiu.

Marți, coaliția condusă de Arabia Saudită care luptă împotriva houthi a anunțat că a distrus cinci mine navale despre care se presupune că au fost montate de houthi în sudul Mării Roșii.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău