Explozia din Beirut: Reacții și oferte de sprijin din partea mai multor state

  • 05 August 2020 09:19
Explozia din Beirut: Reacții și oferte de sprijin din partea mai multor state

Președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța este în proces de a trimite ajutoare Libanului după explozia de proporții ce a avut loc marți în portul capitalei Beirut, informează dpa.

"Franța este alături de Liban. Întotdeauna", a postat Macron pe Twitter."Ajutoare și resurse franceze sunt în prezent pe drum".

Administrația prezidențială a informat că președintele Macron l-a sunat pe omologul libanez Michel Aoun și i-a comunicat acestuia sprijinul Franței pentru poporul libanez. Franța, fostă putere colonială, păstrează legături strânse cu Libanul.

La rândul său, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat marți seara că Franța rămâne "alături de Liban" și este pregătită să acorde ajutor. "Franța este și va fi mereu alături de Liban și de libanezi. Ea este gata să ofere asistență în funcție de nevoile exprimate de autoritățile libaneze", a spus Le Drian într-o postare pe Twitter.

Reuters informează că premierul Boris Johnson a comunicat, la rândul său, disponibilitatea Marii Britanii de a acorda orice sprijin ce poate fi acordat pentru a ajuta Beirutul, după explozia în care cel puțin 50 de persoane și-au pierdut viața și 2.750 au fost rănite, conform celui mai recent bilanț.

"Imaginile și videoclipurile de la Beirut din această seară sunt șocante", a scris Johnson pe Twitter. "Toate gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă către cei afectați de acest incident teribil. Marea Britanie este gata să ofere sprijin în orice fel putem, inclusiv pentru cetățenii britanici afectați".

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif și-a exprimat sprijinul țării sale pentru oamenii "rezistenți" din Liban, transmite AFP. "Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de mărețul și rezistentul popor al Libanului", a scris pe Twitter ministrul iranian. "Ca întotdeauna, Iranul este pe deplin disponibil pentru a oferi asistență prin orice mijloace necesare", a adăugat Zarif, care a cerut Libanului să "rămână puternic".

Și Israelul s-a oferit să acorde asistență umanitară Libanului, conform unui anunț făcut de ministrul israelian al apărării, Benny Gantz. "Israelul a abordat Libanul prin canale diplomatice și de securitate internațională și a oferit guvernului libanez asistență medicală și umanitară", conform unei declarații comune a ministrului apărării și a șefului diplomației, Gabi Ashkenazi, citate de Reuters.

Președintele cipriot Nicos Anastasiades a transmis condoleanțe guvernului și poporului libanez, comunicând disponibilitatea de a oferi orice asistență considerată necesară."Condoleanțele mele profunde guvernului și poporului din #Liban, în special familiilor tuturor celor care au murit în urma tragicelor explozii din #Beirut. Dorim și ne rugăm pentru vindecarea rapidă a celor răniți. Suntem pregătiți să oferim orice asistență considerată necesară", a scris președintele Anastasiades pe Twitter.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că agenția americană urmărește îndeaproape informațiile despre exploziile din Beirut și este pregătită să ofere "toată asistența posibilă". Conform sursei citate de Reuters, Departamentul de Stat a mai informat că se colaborează îndeaproape cu autoritățile locale pentru a stabili dacă printre persoanele afectate de incident se află și cetățeni americani.

Securitatea generală libaneză a declarat că exploziile ar fi putut fi cauzate de "explozibili confiscați", stocați într-un depozit ''de ani de zile'' și a precizat că ancheta inițiată urmează să stabilească "natura exactă a incidentului", AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău