Explozia de pe podul Kerci: Serviciile de securitate ruse au arestat opt suspecți

  • 12 Octombrie 2022 10:54
Explozia de pe podul Kerci: Serviciile de securitate ruse au arestat opt suspecți

Serviciul federal de securitate rus (FSB) a anunțat miercuri arestarea a opt persoane - cinci ruși și trei cetățeni din Ucraina și Armenia - suspectate de implicare în organizarea exploziei care a avariat sâmbătă podul Kerci, ce face legătura între peninsula Crimeea și Rusia, informează Reuters și AFP.

Într-un comunicat, FSB a afirmă că ''atacul terorist'' a fost organizat de Direcția centrală de informații a Ministerului Apărării ucrainean și de șeful ei, Kirilo Budanov.

Potrivit aceleiași surse, explozibilul a fost ascuns în cutii de ''role de film'' trimise în luna august din portul ucrainean Odesa, care ulterior au tranzitat Bulgaria, Georgia și Armenia înainte de a intra în Rusia.

Ucraina nu a confirmat în mod oficial implicarea sa în incident, dar unele oficialități de la Kiev au salutat avarierea podului Kerci, transmite Agerpres.

Deflagrația a distrus o secțiune a podului lung de 19 kilometri, oprind temporar traficul rutier. De asemenea, au fost distruse mai multe vagoane-cisterne cu combustibil care urmau să ajungă în Crimeea.

Podul Kerci, inaugurat personal de președintele Vladimir Putin în 2018, devenise vital din punct de vedere logistic pentru campania sa militară contra Ucrainei. Liderul de la Kremlin a ordonat lovituri ''masive'' cu rachete cu rază lungă de acțiune după ce a acuzat Kievul că este vinovat pentru explozia survenită sâmbătă.

Pe de altă parte, FSB a afirmat că a dejucat o tentativă de atentat în regiunea Moscova și o alta în Briansk, nu departe de frontiera cu Ucraina, acuzând Kievul de pregătirea acestor atacuri.

În două comunicate separate, FSB menționează că a arestat un ucrainean suspectat de pregătirea unui atac cu un lansator de rachete în regiunea Moscova și că un alt cetățean ucrainean este acuzat că intenționa să organizeze un atac cu explozibil contra unui centru logistic din Briansk.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău