Explicație | Cum încalcă Federația Rusă neutralitatea Republicii Moldova

  • 29 Octombrie 2016 14:52
Explicație | Cum încalcă Federația Rusă neutralitatea Republicii Moldova http://epochtimes.ro

Colonelul Eduard Bumbac, membru al Comisiei Unificate de Control, a explicat într-un interviu acordat Epoch Times, de ce rotația pacificatorilor și recrutările în regiune pentru armata rusă încalcă neutralitatea R.Moldova și toate acordurile în vigoare.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău a fost convocat de curând la MAEIE în legătură cu demararea unei noi etape a procedurii de rotație a pacificatorilor ruși în Zona de securitate, anunțată recent de către Ministerul Apărării al Federației Ruse. Ce s-a întâmplat concret în materie de rotație a pacificatorilor ruși și ce prevederi convenite cu Chișinăul a încălcat Rusia?

Articolul 4 al Acordului din 21 iulie 1992 semnat de Președinții Federației Ruse și Republicii Moldova prevede că Armata a 14-a (actuala Grupă Operativă a Trupelor Ruse - GOTR) va respecta neutralitatea. Chestiunile legate de statutul armatei, procedurile și termenele de retragere vor fi stabilite în cadrul tratativelor Rusiei cu R.Moldova. Chișinăul își asumă respectarea neutralității și abținerea de la acțiuni legate de bunurile materiale, efectivul militar al armatei și membrii familiilor acestuia. Federația Rusă a încălcat acest Acord prin faptul că așa-zisul „batalion de pacificatori al Grupului Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova a început prima etapă de rotație în Zona de Securitate pe 18 octombrie a.c.”.

În acest context, rotația în cadrul contigentului militar rus implicat în operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru urmează să fie înfăptuită din efectivul unităților militare dislocate pe teritoriul Federației Ruse. După cum e cunoscut, Grupul Operativ de Trupe Ruse se află pe teritoriul Republicii Moldova fără consimțământul autorităților moldovenești, adică ilegal, fapt în virtutea căruia acesta urmează să fie retras necondiționat și fără întârziere.

Anume acesta a fost sensul înțelegerilor convenite prin semnarea la 21 octombrie 1994 a Acordului moldo-rus cu privire la „statutul juridic, ordinea și termenele de retragere a formațiunilor militare ale Federației Ruse, aflate provizoriu pe teritoriul Republicii Moldova”, document care, nu a fost implementat de către partea rusă. Același obiectiv a fost vizat și în Declarația Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999, adoptată prin consens, potrivit căreia Federația Rusă urma să-și retragă în întregime trupele sale de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, Federația Rusă a încălcat unele documente de bază ale Comisiei Unificate de Control, care prevăd:
- Interzicerea circulației, fără acordul CUC, prin Zona de Securitate a formațiunilor militare, tehnicii de luptă și armamentului;
- toate acțiunile de circulație a pacificatorilor se fac cu consimțământul și acordul CUC;
- contingentul militar al Federației Ruse trebuie să fie constituit numai din militari recrutați de pe teritoriul Federației Ruse care au pregătirea pentru misiunile de pacificare;
- FR a efectuat rotația fără prezența obligatorie a grupului observatorilor militari, care este constituit din militari ai Federației Ruse, Republicii Moldova, regiunii transnistrene și Ucrainei.

Cum se desfășoară procesul de recrutare a locuitorilor din regiune în rândul forțelor armate ale Federației Ruse? Ce face Chișinăul pentru a-l combate?

În acest context a fost invocată și continuarea acțiunilor de recrutare în rândurile forțelor armate ale Federației Ruse a locuitorilor din regiune, inclusiv prin intermediul edițiilor de publicitate, care provocă nedumerire, precum și prin plasarea corturilor mobile cu materiale ilustrative pentru selectarea persoanelor din regiunea transnistreană în vederea încorporării în GOTR și la pacificatori.

Pentru combaterea acestui fenomen autoritățile de la Chișinău întreprind permanent măsuri prin care își expun dezacordul față de aceste acțiuni ale Rusiei. Astfel, de nenumărate ori a fost convocat Atașatul Militar al Federației Ruse în Republica Moldova, colonelul Igori Dovbnea la Ministerul Apărării, Ambasadorul Rusiei, Farid Farit Muhametșin, la MAEIE, precum și alți funcționari din cadrul Ambasadei Ruse în Chișinău.

Federația Rusă a efectuat rotația fără prezența obligatorie a grupului observatorilor militari, care este constituit din militari ai Federației Ruse, Republicii Moldova, regiunii transnistrene și Ucrainei.

În cadrul acestor convocări sunt discutate activitatea reprezentanților militari din cadrul Grupului Operativ de Trupe al Federației Ruse (GOTR) în regiunea transnistreană, îngrijorarea față de participarea trupelor GOTR, inclusiv a tehnicii militare în planificarea, organizarea și desfășurarea exercițiilor comune cu așa-numitele forțe speciale transnistrene, în cadrul cărora a fost forțat cursul de apă al râului Nistru.

Aceste acțiuni nu corespund măsurilor orientate spre asigurarea stabilității în Zona de Securitate și încalcă prevederile legislației naționale și tratatelor încheiate în acest sens. Mai mult decât atât, astfel de acțiuni contravin articolului 4 al Acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unde unitățile militare ale Federației Ruse, dislocate pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să se conformeze strict principiului de neutralitate.

De asemenea, sunt exprimate nemulțumirea față de activitatea comandantului GOTR, colonelul Iurie Zelenkov, pe motiv că acesta derulează acțiuni provocatoare la adresa securității Republicii Moldova și desfășoară întâlniri neoficiale cu conducerea de vârf a regimului din Transnistria.

Înțeleg că ați ridicat în cadrul CUC aceste probleme. Care au fost reacțiile reprezentanților Rusiei?

Delegația Republicii Moldova în CUC a abordat în permanență astfel de probleme și situații când ele apar, dar cu regret constatăm că poziția delegației Federației Ruse, susținută tacit și de componenta transnistreană, este una superficială. Problema rotației pacificatorilor ruși din cadrul GOTR nu este una nouă. Mai cu seamă Federația Rusă dorește să arate că pacificatorii ruși sunt principalii militari care asigură operațiunea de pacificare în regiune și nu consideră necesar să-și coordoneze acțiunile cu reprezentanții Republicii Moldova, asumându-și astfel o supremație asupra tuturor contingentelor militare. Mai mult decât atât, rușii consideră că, fiind semnatari ai Acordului din 21 iulie 1992, dânșii sunt „garanți” ai acestui Acord și în viziunea lor, garanții nu sunt obligați să-și coordoneze acțiunile cu terțe părți.

Sursa: Epochtimes.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău