Expertul Watchdog, Andrei Rusu: „Narațiunile false propagate de Kremlin au scopul de a-i speria pe moldoveni să nu meargă la referendum, iar dacă merg să voteze împotriva UE”

  • 01 Octombrie 15:38
Expertul Watchdog, Andrei Rusu: „Narațiunile false propagate de Kremlin au scopul de a-i speria pe moldoveni să nu meargă la referendum, iar dacă merg să voteze împotriva UE”

Vinderea pământului cetățenilor străini, interzicerea propagandei LGBT în școli, atacuri în adresa Bisericii și valorilor tradiționale - sunt doar câteva dintre narațiunile răspândite tot mai intens în ultima perioadă de propaganda de la Kremlin în R.Moldova. Aceleași narațiuni sunt preluate și ca mesaje de campanie ale unor candidați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, spun experții, transmite Radio Chișinău.

O serie de narațiuni lansate de propaganda rusă, inclusiv în alte state, sunt preluate de candidați la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Una dintre aceste narațiuni se referă, de exemplu la  lupta cu propaganda LGBT în școlile din Rep. Moldova.

Nu este foarte clar la ce fel de propagandă se are în vedere, întrucât în prezent, în școlile din R.Moldova nu există discipline care să conțină astfel de elemente.

În altă ordine de idei, se vorbește și despre amenințări la adresa valorilor tradiționale și se acuză presupuse atacuri ale actualei guvernări asupra Bisericii Ortodoxe. Nu se știe exact la ce anume se referă aceste narațiuni, în condițiile în care libertatea religioasă este garantată de constituție iar, în ultimii ani, nu a fost înregistrat niciun caz de persecuție la adresa Bisericii.

O altă narațiune, lansată în actuala campanie electorală vizează guvernarea care ar intenționa să vândă pământurile unor companii străine. Unii dintre candidați susțin că vânzarea de terenuri străinilor ar face parte dintr-un plan secret de lichidare a statului Rep. Moldova.

Expertul Watchdog în monitorizarea spațiului informațional, Andrei Rusu, spune că alegerea de către Federația Rusă a acestor narațiuni, pe teme sensibile sunt menite să sperie cetățenii din Rep. Moldova care vor să se pronunțe în favoarea referendumului. Experiența țărilor din spațiul estic care au aderat la Uniunea Europeană vine să demonteze falsul legat de  vinderea terenurilor companiilor străine, odată cu integrarea, spune Andrei Rusu. Propaganda LGBT din școli este o narațiune falsă lansată în Rep. Moldova încă începând cu anul 2010. El a mai spus că Uniunea Europeană investește în reconstrucția și nu în distrugerea bisericilor din țările ortodoxe, cum ar fi Grecia sau România.

„Ei spun că dacă Rep. Moldova va adera la UE, moldovenii vor fi nevoiți să vândă pământul străinilor, ceea ce este un fals pentru că state din partea de Est a Europei,  care au aderat la UE precum România, Ungaria sau Letonia nu permit ca străinii să cumpere pământurile lor așa de ușor. De exemplu, în Ungaria a fost impus chiar moratoriu, pentru o perioadă destul de lungă, ca străinii să nu poată cumpăra pământuri.

Cât ține de propaganda LGBT în școli este un fals care nu este nou pentru Rep. Moldova. El a fost lansat și în alegerile din 2010, 2016, 2020. Chiar în ajunul turului doi al alegerilor  prezidențiale din 2020 a fost lansat un clip video cu o așa numită profeție că dacă în anul cutare, dacă Maia Sandu va ajunge la guvernare în Rep. Moldova va fi impusă propaganda LGBT. Au trecut mai bine de patru ani de zile, și noi nu avem așa ceva în școli. Ce ține de biserică. Nimeni nu vrea să ducă la dispariția bisericii din Rep. Moldova. mai mult state precum România Grecia, state ortodoxe ca și Rep. Moldova ajută la dezvoltarea și reconstrucția bisericilor din state. Chiar și Uniunea Europeană oferă fonduri pentru reconstrucția bisericilor ortodoxe din Rep. Moldova.

Aceste narațiuni false își au scopul de a speria pe moldoveni de a nu merge la referendum iar dacă merg să voteze împotriva UE.  Acesta este scopul principal al Federației Ruse pentru data de 20 octombrie”, a spus Andrei Rusu. 

Un raport realizat de experții Watchdog, în perioada aprilie-august 2024, a identificat peste 1.540 de narațiuni pe Telegram, cu privire la procesele electorale din această toamnă din Republica Moldova, dintre care peste 300 având ca țintă discreditarea referendumului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12,24
Cer fragmentat
Umiditate:82 %
Vint:7,2 m/s
Wed
14
Thu
17
Fri
19
Sat
18
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău