Expertul Roman Chircă explică care ar fi beneficiile liberalizării de capital

  • 19 Decembrie 2016 17:40
Expertul Roman Chircă explică care ar fi beneficiile liberalizării de capital

Expertul economico-financiar Roman Chircă susține că inițiativele de liberalizare a capitalului și de facilitare fiscală au beneficii, însă sunt mai eficiente într-o societate fără lupte interne între oligarhi.

Expertul s-a expus în cadrul discuțiilor publice la tema: „Anul economic 2016 în viziunea antreprenorilor și a experților”, organizate de Agenția de presă IPN.

Cu referire la Legea privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, votată de Parlament în prima lectură, expertul a spus că s-a creat impresia că Guvernul pregătește o serie de reforme, dar le face pe negândite. „În contextul în care există o criză politică, am trecut prin campanie electorală, conceptul de liberalizare a capitalului este foarte crud, care nu vine după o perioadă de acalmie, când este pace între oligarhi, când instituțiile funcționează, când e un grad de tensiune mai mic. Doar în așa caz o lege de amnistiere este mai eficientă. Cert este că, mai devreme sau mai târziu, orice guvernare va avea pe agendă legea aceasta de amnistiere”, a remarcat expertul.

Potrivit lui, prima inițiativă de amnistiere a fost propusă în 2007 de comuniști și, deși a fost butaforică, a fost totuși utilă ca experiență. „Sunt de acord că vor fi zeci de valuri de privatizări și legalizări de capital. Astfel de inițiative vor fi pentru zeci de ani înainte. Dar cred că aceasta trebuia să înceapă într-o perioadă când societatea este mai pregătită”, a menționat Roman Chircă.

Referindu-se la declarațiile că prin această inițiativă se dorește legalizarea activelor ilegale, expertul a spus că i se pare o abordare extrem de simplistă. E mai degrabă un clișeu mediatic. „Eu sunt tentat să cred că e vorba de altceva, e o tentativă stângace a guvernării de a lansa o reformare foarte activă. Sunt convins că persoanele care dețin capital ilegal se simt extrem de confortabil în acel mediu. Eșecul legii vine de la faptul că se propune legalizarea acestui capital, dar ei nu au nevoie de această legalizare. Cred că amnistierea făcută într-un context corect și transparent, cu o mențiune că toate proprietățile asupra cărora planează suspiciuni nu sunt pasibile amnistierii, ar aduce o liniște. Astfel de exerciții au beneficii pentru  a aduce lumină în zona gri”, a spus expertul.

În altă ordine de idei, referindu-se la prognozele privind creșterea economică, expertul a menționat că, dacă Moldova va avea un trend de creștere economică de 3,5% anual, atunci i-ar trebui minimum 100 de ani ca să ajungă la nivelul de dezvoltare european. „Economia noastră suferă din lipsă de investiții. Având PIB de 3 mii de dolari per capita e foarte greu să construiești o societate democratică. Majoritatea țărilor au devenit bogate prin colonii și doar apoi au construit societăți democratice”, a specificat Roman Chircă.

Referindu-se la oamenii de afaceri din Moldova, expertul a spus că majoritatea dintre ei nu au mentalitatea necesară dezvoltării afacerilor. „Trebuie să vedem cum scăpăm de mentalitatea de salariat, de mentalitatea că statul este dator, să vedem dacă putem crea antreprenori pregătiți. Dar aici stăm foarte prost. Avem oameni de afaceri fără spirit de antreprenori. Fără capacități de manageri. Aici nu este responsabilitatea Guvernului, ci mai degrabă este responsabilitatea centrelor de formare. Atunci când vom depinde mai puțin de stat vor fi și alte rezultate”, a menționat expertul.

Discuția publică la tema: „Anul economic 2016 în viziunea antreprenorilor și a experților” este ediția a 68-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău