Expertul în securitate Pavel Horea: Primele vizite la București și Chișinău ale noului ministru ucrainean de Externe arată că Ucraina vede cele două state ca fiind partenerii săi strategici în regiune

  • 19 Septembrie 13:05
Expertul în securitate Pavel Horea: Primele vizite a București și Chișinău ale noului ministru ucrainean de Externe arată că Ucraina vede cele două state ca fiind partenerii săi strategici în regiune

Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, efectuează astăzi, 19 septembrie, prima sa vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația vicepremierului Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe.  Ieri, noul ministru ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, s-a aflat la București în prima sa vizită într-un stat străin de la preluarea mandatului, la începutul lunii. El a mulțumit României pentru donarea sistemului de apărare aeriană Patriot, și a promis că alături de autoritățile de la București, Ucraina nu va permite ca Rep. Moldova să fie destabilizată. Prima vizită a unui ministru de externe este semnificativă, iar faptul că ministrul ucrainean de externe a mers la București, ulterior vine la Chișinău denotă că Ucraina vede cele două state ca fiind partenerii săi strategici în regiune, spun experții, transmite Radio Chișinău.

Vizitele noului ministru ucrainean de externe, ieri în România și astăzi în Rep. Moldova demonstrează că cele două state reprezintă parteneri strategici, vitali ai Kievului în regiune, în acest context complicat, spune comentatorul politic Ion Tăbârță. Totodată, dintre vecini România și Rep. Moldova sunt cele mai aproape și cele mai afectate de război, subliniază analistul, în cadrul emisiunii ”Ora de vârf”, de la Radio Chișinău:

De aceeași Polonie, care tot susține foarte mult  Ucraina, teatrul operațiunilor de război este departe, la fel și față de Slovacia.  Cu Ungaria, Ucraina are o relație complicată. Dintre vecinii care susțin Ucraina contra agresiunii rusești, România și Rep. Moldova sunt vecinii care se află cel mai aproape de război dar și cei mai afectați. Atât România cât și Rep. Moldova reprezintă partenerii strategici în a face față acestor agresiuni rusești”, a declarat Ion Tăbârță.

Vizita șefului diplomației ucrainene la București și Chișinău vin la pachet, urmând să fie transmise aceleași mesaje de susținere  reciprocă, spune expertul în securitate Pavel Horea, în cadrul emisiunii ”Dosar transnistrean” de la Radio Chișinău. El consideră că pe agenda discuțiilor dintre oficialul de la Kiev cu autoritățile de la Chișinău va fi și subiectul energetic.

„Prima vizită a unui ministru de externe este semnificativă, iar faptul că ministrul ucrainean de externe a mers la București, ulterior vine la Chișinău denotă că Ucraina vede cele două state ca fiind partenerii săi strategici în regiune. Va transmite și la Chișinău mesaje de susținere și de mulțumire în gestionarea crizei refugiaților. Probabil va fi pusă în discuția la nivel oficial înalt, soarta tranzitului de gaze, care vor fi mecanismele implementate, situația în sectorul energetic în Ucraina, Rep. Moldova și România la pachet, după ce știm că sistemul Ucrainei a fost grav afectat ca urmare a loviturilor rusești a infrastructurii energetice. Rep. Moldova și România ar putea avea un rol foarte important în aprovizionarea cu energie electrică a Ucrainei în lunile de iarnă aflată într-o situație foarte dificilă”, a spus Pavel Horea.

După întrevederea dintre miniștrii afacerilor externe, care va avea loc la ora 14,  Mihai Popșoi și Andrii Sybiha vor susține declarații de presă. Programul vizitei mai include întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:7,72 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău