Expertul în securitate Marin Butuc: NATO a stat la baza majorității modernizărilor Armatei Naționale

  • 18 Februarie 2023 10:50
Expertul în securitate Marin Butuc: NATO a stat la baza majorității modernizărilor Armatei Naționale

„De la independență și până în prezent, majoritatea reformelor inițiate în domeniul apărării nu au avut finalitate. Au fost compromise de diverse situații, de nesusținere politică, de austeritate bugetară invocată. Actualmente, toate aceste etape au fost compensate de cooperările cu NATO”, a declarat expertul în securitate Marin Butuc, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Marin Butuc, NATO a stat la baza majorității modernizărilor Armatei Naționale, scrie TVR MOLDOVA.

„În special pe segmentul instruirii miltarilor. Instruirea este un factor important și decisiv pentru că în virtutea misiunilor internaționale de menținere a păcii în care este implicată Armata Națională, interoperabilitatea cu partenerii externi este decisivă. În acest sens, NATO este un model și a fost un partener care a sprijinit instituția de apărare a Republicii Moldova”, a spus Marin Butuc.

Expertul în securitate a menționat că procesul inițiat de modernizare a armatei este unul cunoscut și vizează înlocuirea a ceea ce este vechi cu ceea ce este nou.

„Modernizarea armatei vizează primenirea acelei tehnici militare din generația anilor 70 - 80, care este astăzi depășită și nerentabilă. NATO este un partener ce vine să susțină aceste procese pe care și le-a asumat Republica Moldova”, a spus Marin Butuc.

Analistul politic Victor Ciobanu a declarat în cadrul emisiunii că Rusia profită de vulnerabilitățile din Republica Moldova și folosește ca instrumente protestele opoziției.

„În fapt, așa-zisele proteste realizează 100% agenda Kremlinului. Dacă ne uităm la situația de joi, când de o parte erau cei de la Șor și pe de altă parte socialiștii și comuniștii, în lozincile lor era discursul scris cu o zi înainte de Lavrov”, a spus Victor Ciobanu.

Potrivit analistului, aceștia sunt agenți de influență a Rusiei și nicidecum opoziție politică.

„Aici este pericolul major. Republica Moldova este într-o situație că o adunătură de personaje aduse contra-cost în jurul Parlamentului pot incita spiritele sau crea produce destabilizare. Personal nu cred că se va ajunge așa de departe, dar dacă guvernarea se schimbă, Republica Moldova deține țară prietenă a Rusiei. Iar asta e o victorie a Rusiei, care poate fi demonstrată și pe intern și pe extern”, a spus Victor Ciobanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău