Expertul în relații internaționale, Robert Lupițu: „Vizita Ursulei von der Leyen la Chișinău a fost prima în afara UE după summitul de la Granada. Este un semnal pozitiv pentru Republica Moldova”

  • 13 Octombrie 2023 14:02
Expertul în relații internaționale, Robert Lupițu: „Vizita Ursulei von der Leyen la Chișinău a fost prima în afara UE după summitul de la Granada. Este un semnal pozitiv pentru Republica Moldova”

Vizita de ieri, 12 octombrie, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  la Chișinău nu a fost una formală, ci a transmis un mesaj politic - că Rep. Moldova este pregătită pentru deschiderea negocierilor cu Uniunea Europeană. Sunt comentariile mai multor experți în politică externă de la București făcute în cadrul unor interviuri pentru Radio Chișinău.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a efectuat ieri o vizită la Chișinău, înainte de publicarea raportului Comisiei Europene privind extinderea. La reuniunea recentă informală a Consiliul european de la Granada, subiectul extinderii UE a fost abordat ca pe o investiție geostrategică.

Vizita oferă semnale pozitive legate de decizia de deschidere a negocierilor așteptată în decembrie din partea Consiliului European, susține expertul în relații internaționale, Robert Lupițu, redactor-șef al platformei ”Calea Europeană”.

„Nu avem de ce să ne imaginăm că această decizie nu ar avea cum să fie una pozitivă, doar și pentru că vizita Ursulei von der Leyen la Chișinău a fost prima în afara UE a șefei Comisiei Europene după summitul de la Granada când liderii europeni au spus foarte clar că extinderea este o investiție geostrategică. Este pentru prima dată după foarte mulți ani când liderii UE își asumă prin declarația de la Granada, semnată la 6 octombrie un paragraf atât de puternic legat de extindere. Tema extinderii capătă o importanță primordială la nivelul UE. Toate acestea sunt semnale pozitive pentru Rep. Moldova”, a declarat Robert Lupițu.

Aceeași părere este împărtășită  și de analistul politic din România, Cristian Pârvulescu, potrivit căruia vizita oficialului european în Rep. Moldova  marchează un punct important în vederea începerii negocierilor de aderare. În pofida unor opoziții, situația va rămâne una favorabilă pentru țara noastră, consideră politologul.

”Există unele state care au rezerve în ceea ce privește deschiderea negocierilor, nu atât în privința Moldovei, cât a Ucrainei, dar cele două state merg împreună. Rămâne un spațiu de manevră diplomatică iar vizita nu a fost una doar formală, ea vrut din punct de vedere politic să dovedească pregătirea Rep. Moldova pentru începerea negocierilor”, a spus Cristian Pîrvulescu.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen s-a întâlnit ieri la Chișinău cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean. Tot ieri a fost semnat și un acord prin care Rep. Moldova va primi până la sfârșitul anului 105 milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru a susține familiile cu venituri mici în perioada rece a anului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău