DIALOG EUROPEAN | Expertul în energetică Victor Parlicov: Toată regiunea transnistreană, în mod artificial, are iluzia unei independențe și a unei economii doar pe baza faptului că nu achită pentru gaze (AUDIO)

  • 08 Iulie 2022 12:30
0%
00:00:00
00:00:00

„Economia din regiunea transnistreană nu ține, nu-și permite să achite gazul. Toată regiunea transnistreană, în mod artificial, are iluzia unei independențe și a unei economii doar pe baza faptului că nu achită pentru gaze. Dacă s-ar apuca să achite gazul, nimic nu i-ar ține economia”, a declarat expertul în energetică Victor Parlicov la emisiunea „Dialog european” de la Radio Chișinău.

Potrivit expertului, Republica Moldova trebuie să aibă furnizori alternativi de livrare a gazelor naturale, pentru că s-ar putea pomeni ca în toamnă Gazpromul să rezilieze contractul cu Chișinăul. Victor Parlicov spune că gazele naturale din Azerbaidjan ar putea fi o soluție, însă, ar trebui să se țină cont de o eventuală criză umanitară ce s-ar putea declanșa în regiunea transnistreană, care nu va fi în stare să plătească pentru gazele consumate,

„Toată regiunea transnistreană, în mod artificial, are iluzia unei independențe și a unei economii doar pe baza faptului că nu achită pentru gaze”

Expertul Victor Parlicov crede că în septembrie-octombrie există riscul ca Republica Moldova să se confrunte cu câteva crize concomitent: prețul la gaze, prețul la energia electrică, dar și o criza umanitară din regiunea transnistreană, care nu va fi capabilă să achite un preț mai mare pentru hidrocarburi:

„Gazpromul caută acum posibilități cum să livreze doar în regiunea transnistreană, fără a fi legat de obligația de a livra gaze înspre malul drept. Pentru noi, este important să avem o alternativă pentru gaze naturale care să fie livrate pe malul drept, chiar dacă va fi un preț nu cu mult mai bun ca la Gazprom sau dacă va fi la același preț ca la Gazprom, dar să putem aduce gaze din altă parte. Și în acest sens, Azerbaidjanul este o alternativă, o filieră pe care trebuie muncit, dar ea trebuie privită în contextul crizei umanitare care se poate declanșa în regiunea transnistreană. Dacă noi vom livra gaze naturale din Azerbaidjan, atunci trebuie să înțelegem că Baku nu va livra gaz gratuit pe malul stâng. Economia din regiunea transnistreană nu ține, nu-și permite să achite gazul. Toată regiunea transnistreană, în mod artificial, are iluzia unei independențe și economii doar pe baza faptului că nu achită pentru gaze. Dacă s-ar apuca să achite gazul, nu ar ține economia nimic. Dacă vom avea un contract alternativ și vom achiziționa gaze pentru malul drept, de exemplu, din Azerbaidjan, trebuie să ținem cont de faptul că în stânga Nistrului cineva trebuie să livreze gaze și Federația Rusă ar fi disponibilă, dar nu cred că Ucraina ar fi de acord cu asta. Noi trebuie să fim pregătiți că în cazul în care se declanșează o criză umanitară în stânga Nistrului, să o putem gestiona, să absorbim acest șoc de refugiați.”, susține Victor Parlicov.

„Cred că vom asista la o creștere a importului de cărbune, pentru că lemne de foc nu sunt foarte multe, cererea pentru ele este imensă. Toată lumea se pregătește de iarnă și își face de pe acum stocuri de lemne”

Prețurile la gaze naturale în această iarnă vor depăși 1000 de dolari, estimează expertul în energetică Victor Parlicov. De asemenea, va urma și o creșterea a importurilor de cărbune, pentru că lemnele de foc nu vor fi suficiente.

„În perioada de iarnă vom avea prețuri de peste 1000 de dolari. Eu m-aș bucura dacă nu am ajunge la 2000-3000 de dolari. Există alternative: oamenii încearcă să-și micșoreze consumul de gaze prin investirea în eficiență energetică, investire în mai bună izolare a clădirilor, ferestre, uși. Cred că vom asista la o creștere a importului de cărbune, pentru că lemne de foc nu sunt foarte multe, cererea pentru ele este imensă. Toată lumea se pregătește de iarnă și își face de pe acum stocuri de lemne. Putem asista, în perioada următoare, la dificultăți de procurare a lemnelor de foc și cred că o bună parte din oamenii care se încălzesc cu sobe, și care de obicei sunt cei mai săraci din spațiul rural, vor trebui să procure și cărbune, pentru că pur și simplu nu vor ajunge pentru toți lemne. Cred că guvernul va face un program de compensații pentru consumatorii cei mai vulnerabili” spune Victor Parlicov.

Expertul consideră că prețurile vor scădea în doi ani, dar acest lucru se va întâmpla în contextul unei crize economice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău