Experții Watch Dog | Nici autoritățile nu cunosc exact care este datoria R.Moldova la gazul livrat din Federația Rusă, care ar fi fost neîntemeiat majorată pe parcursul anului trecut, nu fără girul actualei guvernări

  • 28 Octombrie 2020 12:30
Experții Watch Dog | Nici autoritățile nu cunosc exact care este datoria R.Moldova la gazul livrat din Federația Rusă, care ar fi fost neîntemeiat majorată pe parcursul anului trecut, nu fără girul actualei guvernări

Datoria la gaz a cetățenilor de pe malul drept al Nistrului a fost majorată artificial cu cel puțin 950 de milioane de dolari. Concluziile aparțin unor experți ai comunității Watch Dog, care susțin că nici autoritățile de la Chișinău nu cunosc exact care este datoria Republicii Moldova la gazul livrat din Federația Rusă, care ar fi fost neîntemeiat majorată pe parcursul anului trecut, nu fără girul actualei guvernări.

Experții de la Watch Dog afirmă că anul trecut în doar două luni, datoria Republicii Moldova la gaz a crescut cu 300 de milioane de dolari, lucru imposibil spun ei, judecând după consumul anterior de gaz. Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, consideră de asemenea că în pofida datoriilor care se acumulează an de an în regiunea transnistreană, Gazprom continuă să livreze gaz regiunii, sprijinind astfel secesionismul.

„Datoria malului drept este una odioasă, pentru că livrarea gazului rusesc în stânga Nistrului pe datorie nu este altceva decât sprijinirea separatismului. Contractual, Moldovagaz livrează gaz în regiunea transnistreană și acumulează datorii.  Iar regimul separatist de la Tiraspol îl primește gratis și îl vinde consumatorilor locali, cel mai mare dintre ei fiind Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan. Îl vinde la preț mult mai mic decât cel de piață. Mai departe, această Centrală produce energie electrică și ne-o vinde nouă. În prețul energiei pe care noi îl achităm zi de zi este și o parte din costul gazului și acei bani ajung în bugetul separatist”, a declarat Sergiu Tofilat. 

În prezent, nu există o delimitare clară a datoriei la gaz a malului drept și a malului stâng al Nistrului. Și chiar dacă Republica Moldova ar încerca să-și facă dreptate în justiție și să clarifice suma datoriilor, acest lucru va fi puțin probabil, întrucât contractul semnat între S.A. ”Moldova Gaz” și ”Gazprom” stipulează că toate litigiile se examinează la Moscova.

În această situație s-ar fi ajuns cu acordul conducerii Republicii Moldova, consideră unul dintre reprezentanții comunității Watch Dog, Tudor Șoitu.

„Prin diferite scheme comune între Gazprom și administrarea de vârf a Republicii Moldova s-au făcut aceste cedări în folosul Gazprom. Nicio guvernare, indiferent de culoarea politică nu are dreptul să achite aceste datorii inventate de Dodon, până nu se efectuează un audit”, a menționat Tudor Șoitu.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, aceste declarații.

Amintim că peste 90 la sută dintre datoriile S.A. ”Moldovagaz” către ”Gazprom”, care se cifrează la  peste 6 miliarde de dolari, sunt ale regiunii separatiste, care din anul 2006 nu achită niciun ban pentru metanul consumat. Periodic ”Gazprom„ inițiază procese contra „Moldovagaz” într-un arbitraj din Moscova, pentru neplata gazelor livrate și obține câștig de cauză.

”Moldovagaz”, în forma sa actuală, a fost fondată în luna mai 1999 și ”Gazprom” deține o cotă de 50%, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, iar autoritățile de la Tiraspol - 12,44%.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău