Experții susțin că statutul de neutralitate al R.Moldova și-a pierdut rostul în actualele condiții de securitate. Anatolie Nosatâi: Am vrea să înțelegem de ce unele state neutre întreprind acțiuni de readaptare strategică

  • 13 Iulie 2022 10:51
Experții susțin că statutul de neutralitate al R.Moldova și-a pierdut rostul în actualele condiții de securitate. Anatolie Nosatâi: Am vrea să înțelegem de ce unele state neutre întreprind acțiuni de readaptare strategică

Mai mulți experți de la Chișinău consideră că statutul de neutralitate al Republica Moldova și-a pierdut rostul în actualele condiții de securitate, iar unor reprezentanți ai guvernului moldovean le atrage atenția experiența anumitor țări scandinave care renunță la acest statut. 

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatâi a sugerat, vorbind la o masă rotundă organizată de Agenția pentru Știință și Memorie Militară, că pentru Chișinău pare interesantă experiența Suediei și a Finlandei.

„Am vrea să înțelegem de ce unele state neutre întreprind acțiuni de readaptare strategică, cum ar fi cazul Finlandei și Suediei, și pledează pentru renunțarea la statutul de neutralitate și, nu în ultimul rând, care este rolul acestui statut în contextul securității militare a unui stat”, a declarat ministrul. 

Comentatorul politic, Anatol Țăranu, fost ambasador la Moscova, crede că neutralitatea Republica Moldova a devenit, în prezent, un factor de dezbinare.

„În Elveția, când spui «neutralitate» asta înseamnă «eu sunt elvețian, eu sunt neutru». În Rep. Moldova neutralitatea nu a devenit un element al identității naționale, ci al dezbinării naționale. Fiindcă societatea noastră, la multe alte clivaje, se dezbină inclusiv și pe criteriul apartenenței în ceea ce se numește statut de neutralitate sau, invers, apartenența la o altă structură de securitate. Și asta încă o dată vorbește despre necesitatea de a revizui capital atitudinea noastră față de neutralitatea permanentă”, a menționat Anatol Țăranu. 

Fostul ministru al Justiției și ex-președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că statutul de neutralitate ar bloca acțiunile autorităților în cazul unei agresiuni militare.

„Constituția nu este un pact sinucigaș. Nu pot exista în Constituție clauze care nu ar permite guvernului să apere țara de pericole, inclusiv pericile de ordin militar. Dacă Rep. Moldova s-ar confrunta cu o agresiune militară deschisă, iminentă, atunci guvernul nu ar avea, pur și simplu, dreptul să se prevaleze de clauza neutralității”, a afirmat Alexandru Tănase. 

Neutralitatea Republicii Moldova este proclamată în articolul 11 din constituție. Acest articol interzice, totodată,  dislocarea de trupe militare străine pe teritoriul țării. În pofida acestei interdicții, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova se află peste o milie de militari ruși, fără acordul Chișinăului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău