Experții: Sărăcia începe să capete o formă generațională și cred că salvarea R. Moldova este integrarea europeană

  • 02 Mai 2023 14:49
Experții: Sărăcia începe să capete o formă generațională și cred că salvarea R. Moldova este integrarea europeană

Sărăcia continuă să afecteze categoriile tradițional vulnerabile ale populației din Rep. Moldova, iar cel mai mare impact îl va avea asupra copiilor și viitoarei generații. Subiectul sărăciei a fost discutat astăzi, 2 mai, în cadrul unei dezbateri publice de la IPN. Experții atenționează că sărăcia începe să capete o formă generațională și cred că salvarea R. Moldova este integrarea europeană, scrie Radio Chișinău.

Republica Moldova este o țară săracă cu o populație care îmbătrânește și acest lucru face complicată depășirea acestei situații, spune președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun:

  Un răspuns foarte direct ar fi că Republica Moldova este săracă pentru că s-a furat din țara asta timp de 30 de ani, iar pe de altă parte odată cu destrămarea Uniunii Sovietice a existat o pierdere a capacității de producere a capitalului care a adus la o descreștere economică puternică timp de mai mulți ani, care a redus produsul intern brut al țării în primii ani după independență într-un mod dramatic. Iar această pierdere ar fi putut să fie recuperată dacă ar fi existat o clasă politică asemănătoare celei din România, care ar fi avut o orientare clară proeuropeană. Cu suportul integrării în UE am fi reușit să recuperăm acea pierdere”, a spus Dan Perciun.

Sărăcia are cel mai mare impact asupra copiilor și viitoarelor generații, pentru că acest lucru afectează capacitatea de muncă, educația și toate calificările pe care le are o generație, a atenționat, expertul Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice:

  „Provocările sociale cele mai dure și cele mai triste din păcate provocate de sărăcie sunt acelea care afectează viața de familie, sănătatea și educația copiilor. Foarte des sărăcia în special pauperizarea -  sunt însoțite de probleme grave de dezorganizarea familială, de o implicare sub limita critică  în educația și dezvoltarea copiilor, malnutriția copiilor și boli toate acestea sunt cele mai mari pericole sociale pentru că afectează viitoarea generație.   Marginalizarea de la bunurile esențiale este un alt pericol, dar și dependența socială”, a spus Vadim Pistrinciuc.

În acest context, salvarea Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană, constată  vicepreședintă a Comitetului European pentru Drepturile Sociale Tatiana Puiu:  

Multe date statistice arată că Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa, însă faptul că noi acum am luat statul de țară candidată la UE și mergem spre un parcursul European este cel mai bun ce poate astăzi Rep. Moldova să ofere cetățenilor săi”, a spus Tatiana Puiu .

Cele mai sărace sunt familiile care depind de activitățile agricole, persoanele în etate, persoanele fără studii și aptitudini profesionale, gospodăriile numeroase și familiile cu mulți copii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:0 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău