Experți | Reuniune trilaterală la București între Maia Sandu, Klaus Iohannis și Olaf Scholz este un mesaj clar că R. Moldova nu este singură în fața provocărilor

  • 03 Aprilie 2023 13:00
Experți | Reuniune trilaterală la București între Maia Sandu, Klaus Iohannis și Olaf Scholz este un mesaj clar că R. Moldova nu este singură în fața provocărilor

Participarea președintei Maia Sandu la reuniunea trilaterală de la București împreună cu președintele României, Klaus Iohannis și cu Cancelarul german, Olaf Scholz, este un mesaj clar că Rep. Moldova nu este singură în fața provocărilor, afirmă analiștii de la Chișinău. Totodată, experții atrag atenția și asupra probabilității creșterii volumului schimburilor comerciale dintre Rep. Moldova și Germania după această întâlnire, scrie Radio Chișinău.

Reuniunea trilaterală pe care o va găzdui președintele României are ca obiectiv consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienței, a stabilității și a securității Republicii Moldova și pentru susținerea parcursului său european, a declarat analistul Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău.

Totodată, potrivit expertului, este de așteptat ca relațiile comerciale ale Rep. Moldova cu Germania să se intensifice după aceste întrevederi.          

„Această vizită demonstrează că România ajută la parcursul european al Republicii Moldova, iar Germania este una dintre principalele cancelarii europene. Acum Germania treptat se transformă în unul dintre promotorii parcursului de primire a noilor state care își doresc să facă parte din familia europeană. Pe lângă aspectele simbolice vom avea și partea practică a acestei întâlniri. Germania este un partener comercial de o maximă importanță pentru România, dar și pentru Rep. Moldova, astfel relațiile economice dintre Germania și Rep. Moldova se vor intensifica. Acum Rep. Moldova pe lângă reforme mai are nevoie și să-și crească economia - pentru a crește calitatea vieții a cetățenilor și pentru a spori numărul cetățenilor moldoveni care vor susține parcursul european. Așteptările după această întâlnire sunt că vom avea anumite măsuri concrete”, a declarat Ion Tăbârță.  

Comentatorul politic Veaceslav Berbeca a accentuat că în cadrul acestei întâlniri se vor discuta problemele importante pentru autoritățile de la Chișinău, dar și se vor stabili posibilități de colaborare și noi proiecte de dezvoltare între România, Germania și Rep. Moldova:
         
„Orice întâlnire a Maiei Sandu cu omologul său, președintele României Klaus Iohannis este foarte importantă pentru Rep. Moldova, pentru că este unul dintre statele care ne acordă cel mai mare sprijin și ajutor în diferite domenii. Cadrul acestei întâlniri prevede un sprijin foarte important pentru Rep. Moldova ca să-și consolideze reziliența. Rep. Moldova va fi sprijinită în diferite domenii pentru ca să-și consolideze securitatea și aici nu ne limităm doar la apărare, dar și la securitate informațională și cea de ordine publică”, a spus Veaceslav Berbeca.

Aceasta e a doua vizită a președintei Rep. Moldova la București în mai puțin de două luni.

La sfârșitul lunii februarie, Maia Sandu a avut convorbiri politice la București cu președintele Klaus Iohannis pe tema provocărilor de securitate cu care se confruntă Rep. Moldova.

Întrevederea a avut loc pe fondul amenințările rusești, la adresa ordinii democratice constituționale din Rep. Moldova, iar liderul de la Cotroceni a subliniat atunci că acestea sunt deosebit de îngrijorătoare și a promis sprijin Chișinăului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău