Experții prognozează o luptă strânsă între Andrei Năstase și Ion Ceban în turul doi

  • 21 Mai 2018 21:06
Experții prognozează o luptă strânsă între Andrei Năstase și Ion Ceban în turul doi

Rezultatele primului tur de scrutin al alegerilor de duminică, 20 mai, din Chișinău, - în special prin accederea liderului Platformei DA, Andrei Năstase, în turul doi, - i-a surprins pe unii experți, având în vedere previziunile sondajelor. Aceștia prognozează o luptă strânsă între primii doi candidați și admit o mobilizare a electoratului de dreapta în turul doi.

Rezultatele alegerilor de duminică vorbesc de calitatea sondajelor din campanie, care îi dădeau câștigători pe socialistul Ion Ceban și pe primarul interimar Silvia Radu, ceea ce pune la îndoială credibilitatea acestor studii, a comentat pentru Radio Chișinău, analistul politic, Igor Munteanu. „S-a văzut discordanța dintre rezultatele alegerilor și sondajele publicate care au avut rolul manipulator încercând să crediteze ideea că Năstase nu are nicio șansă”.

În opinia sa, mulți chișinăuieni au ales să dea un vot de blam actualei guvernări, provocând o fisură pe care opoziția pro-europeană de dreapta o poate folosi în scrutinele ulterioare. „Alegătorii au decis să folosească votul util, rațional, lăsând deoparte intențiile unor lideri de partide de a încurca lucrurile. Silvia Radu a fost văzută ca o alternativă slabă și lumea a înțeles că e asociată pe deplin cu actualul sistem de guvernare. Deci, a fost un vot de blam pentru încercarea de a camufla opțiunea electorală a Partidului Democrat și putem spune că sistemul a dat o fisură importantă ceea ce va ajuta partidele democratice să se mobilizeze pentru al doilea tur și pentru alte victorii în viitor”, a subliniat Igor Munteanu. 

În plus, Igor Munteanu nu exclude o mobilizare  a electoratului de dreapta în al doilea tur de scrutin. „În Chișinău s-a mobilizat populația atunci când a existat pericolul preluării primăriei de forțele de stânga și bănuiesc că acest mecanism de reacțiune a electoratului ar putea să funcționeze și de această dată”, a concluzionat Igor Munteanu.

Și analistul politic Anatol Țăranu califică rezultatul lui Andrei Năstase drept o victorie importantă a dreptei, care confirmă existența unui bazin electoral pro-european puternic la Chișinău. În opinia sa, „ieșirea lui Năstase în turul doi, pe alocuri neașteptată, vorbește despre faptul că partida pro-europeană la Chișinău este o realitate și această partidă pro-europeană reprezintă o forță”.

Anatol Țăranu a menționat însă necesitatea mobilizării de către Andrei Năstase a acestui electorat în turul doi, fără de care are puține șanse să-l învingă pe candidatul socialiștilor. „Din acest punct de vedere rezultatul depinde totalmente de capacitatea de mobilizare a segmentului pro-european, care la Chișinău este majoritar. Rezultatul într-un fel este unul promițător, dar care nu garantează victoria partidei pro-europene. Partida încă nu este câștigată, este câștigată doar o singură repriză. Fără mobilizarea flancului european, victoria este imposibilă”, susține Anatol Țăranu.

Amintim că prezența la urne la scrutinul de duminică a fost de aproximativ 35,5%, față de aproximativ 50 la sută și mai mult la alegerile locale anterioare. Experții explică aceasta prin faptul că a fost un scrutin înainte de termen la care miza a fost doar Primăria, nu și Consiliul municipal, dar și prin faptul că alegătorii, în special cei de dreapta, au fost bulversați de multitudinea de programe electorale și certurile dintre candidați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău