Experții prognozează creșterea prețurilor: Anul acesta vom plăti pentru câțiva ani de întârziere a majorărilor
-
13 Ianuarie 2020 13:22
Inflația anuală în 2019 a fost de 7,5%, cel mai mult scumpindu-se produsele alimentare, mai ales fructele și legumele. Experții prognozează continuarea creșterii prețurilor la aceste produse, dar și la un șir de servicii, precum transportul, sau tarifele la energia electrică. Relatează, Cornel Ciobanu.
Cele mai mari scumpiri în 2019 au fost înregistrate la legume – cu peste 50%, ouăle s-au scumpit cu aproape 40 la sută, iar fructele –cu 20. Mărfurile nealimentare și serviciile au înregistrat o creștere mai modestă a prețurilor cu 5 și, respectiv, 3,5 la sută, potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică.
În anul curent, prețul la mărfurile agricole va continua să crească, atât din cauza tendințelor înregistrate pe piețele internaționale, cât și a lipsei de viziuni din partea autorităților, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Viorel Gârbu.
„Deși suntem o țară agricolă, produsele agricole sunt lidere la scumpiri și acest lucru denotă lipsa viziunilor Ministerului de profil și Guvernului în ansamblu privind dezvoltarea economiei naționale. Cred că există șanse destul de mari ca prețul la produsele agricole să crească și în acest an, deoarece dacă există un context favorabil pentru creșterea prețurilor pe plan internațional, acest lucru se va întâmpla și în Republica Moldova.”
În același timp, expertul Veaceslav Ioniță este de părere că în acest an vom avea parte de creșteri ale prețurilor și tarifelor la servicii precum energia electrică, sau transportul urban.
„Vom avea o paradă a creșterii prețurilor la produsele reglementate. Ceea ce înseamnă că dacă în 2019 la servicii am avut o inflație relativ mică, anul acesta va fi mai mare. Noi anul acesta vom plăti pentru câțiva ani de întârziere a majorării de prețuri și tarife, în primul rând transportul, dar și la energia electrică și gaz.”
Pentru anul curent Ministerul Finanțelor a prognozat o rată a inflației de 5,7%. Experții sunt de părere că acesta este un obiectiv realizabil.