Experți | Prioritățile Guvernului Recean pe domeniul apărare au fost stabilite bine, însă acestea nu ne asigură în totalitate securitatea

  • 27 Februarie 2023 12:27
Experți | Prioritățile Guvernului Recean pe domeniul apărare au fost stabilite bine, însă acestea nu ne asigură în totalitate securitatea

Prioritățile Guvernului Recean pe domeniul apărare au fost stabilite bine, însă acestea nu ne asigură în totalitate securitatea, constată experții cu care a discutat Radio Chișinău. Republica Moldova trebuie să-și sporească gradul de protecție cu ajutorul partenerilor, NATO și Uniunea Europeană, să-și sporească capabilitățile Armatei Naționale și totodată să depună eforturi diplomatice care ar permite țării noastre să mizeze, în cazul unui pericol militar, pe ajutorul altor state sau poate chiar pe ajutorul unor alianțe militare, transmite Radio Chișinău.

Domeniul de apărare din programul de guvernare al noului cabinet de miniștri, condus de către Dorin Recean, numără șapte obiective, printre care modernizarea și transformarea capabilităților militare ale Armatei Naționale, îmbunătățirea condițiilor de serviciu ale militarilor, atragerea specialiștilor în serviciul militar, modernizarea armamentului și tehnicii militare, precum și cooperarea cu organizații internaționale. Expertul Ion Leahu susține că Guvernul Recean și-a stabilit bine prioritățile pentru acest sector. Pe de altă parte, expertul atenționează că acestea nu ne asigură securitatea în totalitate:

„Noi trebuie să mergem spre aceea ca gradul de protecție din partea partenerilor să se ridice considerabil. Avem două căi – calea de aderare la NATO și calea de aderare la UE”, susține Leahu.

Aderarea la NATO nu este posibilă în prezent, întrucât țara noastră nu este pregătită, constată expertul, care observă în același timp că și pentru aderarea la Uniunea Europeană Republica Moldova mai are mult de lucru. Astfel, până atunci, Guvernul trebuie să-și consolideze toate forțele de securitate pentru a neutraliza coloana a cincea. La fel, Ion Leahu susține că nu trebuie subestimată importanța prezenței rămășițelor fostei armate a 14-a sovietice pe teritoriul nostru. Este o forță destul de considerabilă, atenționează el.

„Evident, disponibilitatea de arme, armament și cartușe pe care o garantează depozitul de la Cobasna,. Luate în ansamblu, aceste momente formează, dacă nu primordial, pericolul secund la 100%”, a spus Ion Leahu.

La rândul său, analistul Anatol Țărnau, consideră că, în primul rând, Guvernul Recean trebuie să se axeze acum pe înzestrarea Armatei Naționale cu armament modern pentru a face față eventualelor provocări. În același timp, analistul spune că acest lucru e prea puțin.

„Este absolut evident că – creșterea capabilităților Armatei Naționale trebuie să fie conjugate cu eforturi diplomatice care ar permite ca Republica Moldova să mizeze, în cazul unui pericol militar, pe ajutorul altor state…și poate chiar pe ajutorul unor alianțe militare, care ar fi posibile să fie încheiate pe viitor”, a menționat Țăranu.

În ceea ce privește asigurarea Republicii Moldova cu sistem antiaerian, în contextul în care spațiul aerian este încălcat de Federația Rusă, expertul afirmă că trebuie să fim realiști, întrucât bugetul țării nu dispune de resurse pentru a-l procura. Premierul Dorin Recean și președinta Maia Sandu au declarat anterior că autoritățile poartă discuții cu partenerii internaționali privind procurarea sistemului de apărare aeriană pentru R. Moldova.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău