Experții OMS recomandă vaccinul de la Johnson & Johnson chiar și în țările unde circulă variante ale coronavirusului

  • 17 Martie 2021 15:18
Experții OMS recomandă vaccinul de la Johnson & Johnson chiar și în țările unde circulă variante ale coronavirusului

Vaccinul împotriva COVID-19 al companiei Johnson & Johnson este recomandat chiar și în țările unde se află în circulație variante mai contagioase ale coronavirusului, au indicat miercuri experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), transmite AFP, preluat de Agerpres.

Grupul strategic consultativ de experți (SAGE) cu privire la vaccinare al OMS, reunit luni, a publicat miercuri recomandările sale în legătură cu utilizarea vaccinului dezvoltat de gigantul farmaceutic american Johnson & Johnson și pe care agenția ONU l-a omologat vineri.

'În țările în care răspândirea variantelor este ridicată și în țările în care dispunem acum de informații despre utilizarea acestui vaccin pentru a controla maladia cauzată de aceste variante, vă recomandăm utilizarea sa', a declarat Alejandro Cravioto, președintele SAGE, într-o conferință de presă.

'După ce am examinat datele, dispunem de un vaccin care se dovedește sigur', a adăugat el, precizând că vaccinul este recomandat de la 18 ani și 'fără limită de vârstă'.

În ianuarie, Johnson & Johnson anunțase o eficacitate de 66% a vaccinului său împotriva COVID-19.

Acest vaccin este primul din cele omologate de OMS care necesită administrarea unei singure doze și poate fi păstrat într-un frigider obișnuit, la temperaturi de 2-8 grade Celsius, timp de trei luni. La o temperatură de -20 de grade, valabilitatea sa este de trei ani.

Vaccinul de la Johnson & Johnson are autorizație de urgență în Statele Unite din luna februarie, în Canada de la începutul lui martie și în Uniunea Europeană din 11 martie. Africa de Sud începuse anterior administrarea sa.

Grupul farmaceutic s-a angajat să-l comercializeze la prețul de producție.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat speranța că sistemul internațional COVAX va primi 'cât mai rapid posibil' 500 milioane de doze de vaccin de la Johnson & Johnson. Bruce Aylward, consilier al directorului general, a precizat că speră că primele doze vor fi distribuite în iulie 'sau chiar mai devreme'.

Potrivit directorului științific al companiei americane, Paul Stoffels, serul de la Johnson & Johnson 'este primul vaccin care a fost studiat la scară foarte mare (în jur de 40.000 de persoane), inclusiv asupra variantelor'.

El a fost testat în studii clinice pe persoane de 18 ani și peste în mai multe țări, în special în SUA, Mexic, Brazilia și Africa de Sud.

Spre deosebire de vaccinurile dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna, care utilizează tehnica inovatoare a ARN mesager, cel de la Johnson & Johnson este un vaccin cu 'vector viral'.

El utilizează ca suport un alt virus puțin virulent, transformat prin adăugarea de instrucțiuni genetice de la o parte a SARS-CoV-2, responsabil de maladia COVID-19. După pătrunderea sa în celule, o proteină tipică a SARS-CoV-2 este produsă, învățând sistemul imunitar să îl recunoască. O tehnică similară este folosită și pentru vaccinul rusesc Sputnik și cel la de la AstraZeneca.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău