Experții în sănătate publică nu exclud că în următoarea perioadă vom asista la un val de infectări cu COVID-19. De ce se atestă o scădere a cazurilor de îmbolnăviri în săptămânile precedente

  • 20 Ianuarie 2021 14:01
Experții în sănătate publică nu exclud că în următoarea perioadă vom asista la un val de infectări cu COVID-19. De ce se atestă o scădere a cazurilor de îmbolnăviri în săptămânile precedente

Situația epidemiologică privind infecția cu COVID-19 rămâne în continuare alarmantă în Republica Moldova, chiar dacă în ultimele săptămâni asistăm la o diminuare a numărului de persoane testate pozitiv la prezența noului coronavirus.

Despre acest lucru a menționat pentru Radio Chișinău, șeful Secției supraveghere epidemiologică a gripei din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță. Potrivit lui, vacanța de iarnă a copiilor și bugetarilor, dar și faptul că oamenii s-au adresat mai rar la medic explică numărul mic de cazuri de infecție raportate zilnic.

„În ultimele săptămâni se atestă o scădere a cazurilor noi confirmate cu SARS-CoV-2. Totodată, în perioada 11-17 ianuarie numărul de reproducere efectiv a înregistrat o creștere de la 0,8 la 1,13 ceea ce este alarmant. Se menține ponderea de peste 20% a probelor pozitive la SARS-CoV-2 din numărul total de persoane investigate. Totodată, se atestă o creștere a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 cu o evoluție gravă de la 8% la 12,7 % și formele medii au crescut de la 11% la 17,2%. Micșorarea sau diminuarea cazurilor noi de îmbolnăvire în săptămânile precedente poate fi explicată prin scăderea adresabilității populației după asistența medicală pentru perioada sărbătorilor de iarnă, vigilența scăzută a populației. În perioada de sezon a infecțiilor respiratori virale acute populația confundă simptomele de COVID, cazuri ușoare cu simptomele de viroze și nu se adresează după asistență medicală. Perioada vacanțelor legate de sărbătorile de iarnă a populației cât și vacanța elevilor tot pot fi o explicație”, a precizat Ștefan Gheorghiță. 

Experții în sănătate publică nu exclud că în următoarea perioadă vom asista la un val de infectări cu COVID-19, la fel cum se întâmplă în alte țări europene.

Până acum în Republica Moldova au fost înregistrate peste 153 de mii de cazuri de infectări cu COVID-19. Aproape 144 de mii persoane s-au vindecat, iar 3282 au decedat din cauza complicațiilor provocate de virus.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău