Experții în energetică nu exclud o nouă escaladare a neînțelegerilor și o nouă criză după schimbul de replici dintre concernul rus Gazprom și autoritățile de la Chișinău
-
09 Februarie 2022 13:13
Concernul rus Gazprom și autoritățile de la Chișinău au făcut un nou schimb de replici, de data aceasta în legătură cu auditarea datoriilor pe care le pretinde Concernul rus de la Moldovagaz. Ambele părți se acuză că au încălcat prevederile protocolului semnat în toamna anului trecut, care a permis prelungirea contractului de furnizare a gazelor. Experții nu exclud o nouă escaladare a neînțelegerilor și o nouă criză energetică, transmite Radio Chișinău.
Gazprom se declară nemulțumit de modul în care Chișinăul încearcă să auditeze datoriile pe care le pretinde concernul rus de la Moldovagaz. Compania rusă a publicat un comunicat de presă în care acuză Chișinăul că ar fi încălcat prevederile protocolului semnat la sfârșitul lunii octombrie, care a permis prelungirea contractului de furnizare a gazelor. Mai exact, Gazprom susține că Guvernul nu a ținut cont de propunerile sale legate de organizarea auditului, ceea ce ar pune la îndoială transparența și obiectivitatea acestui exercițiu.
Reacția Gazprom vine după ce Agenția Proprietății Publice a lansat la sfârșitul lunii ianuarie procedura de contractare a auditorului, iar anunțul a fost publicat inclusiv în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Concernul rus mai afirmă că o ședință a Consiliului de Observatori al Moldovagaz, la care urma să fie abordat acest subiect, a eșuat din cauză că nu s-au prezentat reprezentanții Guvernului.
Gazprom a convocat unilateral și contrar înțelegerilor o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor, a reacționat vicepremierul Andrei Spânu, cel care a semnat din partea Guvernului protocolul cu Gazprom. Într-un comentariu pe rețelele de socializare, Andrei Spânu face referire la acel protocol care prevede organizarea auditului independent.
Noile disensiuni cu Gazprom demonstrează că au fost admise erori și prevederi interpretabile în protocolul semnat, comentează expertul în energetică Sergiu Ungureanu. Potrivit acestuia, ambele părți încearcă să tragă de timp. Expertul însă amintește că în conformitate cu protocolul respectiv, Moldovagaz și Gazprom trebuie să convină asupra datoriilor până la 1 mai. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, există riscul unei noi crize a gazelor, similară celei din toamna anului trecut, doar că va avea consecințe mai mici, susține Sergiu Ungureanu.
Gazpromul va susține că există acea datorie de circa 700 de milioane de dolari, partea moldovenească va declara că nu o recunoaște și se va ajunge, cel mai probabil din nou la notificarea privind posibilitatea sistarii livrării de gaze. Republica Moldova va fi din nou în pragul unei crize energetice sau de stare excepțională. Dar, probabil nu va fi atât de gravă deoarece atunci nu va mai fi sezonul rece și va fi un consum mai mic de gaz.
Amintim că Gazprom pretinde la achitarea unei datorii de peste 700 de milioane de dolari, care s-a acumulat de peste 15 ani și la care s-au adăugat penalități de întârziere. Datoria s-a format din cauza diferențelor dintre prețul de achiziție a gazelor și cel indicat în facturi. Chișinăul susține însă că ar fi vorba de o sumă mai mică, astfel încât părțile au convenit în toamnă să fie organizat un audit. Potrivit protocolului, datoria respectivă ar urma să fie achitată în decurs de cinci ani după ce Moldovagaz și Gazprom vor conveni asupra sumei.
Mai rămâne neclară și situația datoriei regiunii transnistrene, care a depășit șapte miliarde de dolari. Administrația separatistă nu achită pentru volumele consumate, inclusiv de centrala termoelectrică de la Cuciurgan care livrează curent electric în dreapta Nistrului. Chișinăul nu recunoaște datoria, dar partea rusă o consideră o restanță de plată din partea Moldovagaz, în care Guvernul este acționar minoritar.