Experții germani admit ajustări în Acordul de liber schimb între R.Moldova și UE

  • 03 Martie 2017 16:55
Experții germani admit ajustări în Acordul de liber schimb între R.Moldova și UE

Republica Moldova are dreptul să solicite majorarea cotelor tarifare dacă atinge plafonul stabilit prin Acordul de liber schimb cu UE, consideră cercetătorii Echipei Economice Germane în Moldova.

Ricardo Giucci, directorul institutului Berlin Economics afirmă că UE a mărit dreptul altor state de a exporta în Uniune. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Întrebat dacă Moldova are dreptul să renegocieze anumite clauze din Acordul de liber schimb, Ricardo Giucci a spus că negocierile s-au desfășurat până la semnarea documentului, iar acum pot fi făcute doar anumite ajustări. Acestea pot fi cerute în cadrul Consiliul de Asociere, care are ședințe în mod curent.

„Dacă Moldova își va utiliza pe deplin cotele, dar în acest moment nu și le utilizează, atunci există posibilitatea de a discuta despre aceasta”, a spus expertul. Ricardo Giucci declară că nu poate expune poziția UE, deoarece sunt 28 de state cu care trebuie făcute consultări, dar consideră că există loc de discuții. Expertul aduce exemplul Ucrainei, căreia UE i-a mărit l cotele pentru carnea de pui.

Experții Echipei Economice Germane afirmă că Acordul de liber schimb semnat de Moldova și UE este un acord între două părți și doar acestea pot participa la discuții. În discuție cu reporterul IPN, Ricardo Giucci s-a referit la exemplul Canadei, care are un Acord de liber schimb cu Statele Unite ale Americii și recent a reușit să negocieze un Acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. Directorul Berlin Economics afirmă că în cazul dat SUA nu a condiționat în vreun fel cooperarea între Canada și Uniunea Europeană. Expertul a afirmat că, similar Canadei, Moldova are dreptul să încheie tratate economice cu alte state, fără condiționări din partea țărilor terțe.

Experții germani consideră că factorii de decizie  din Republica Moldova trebuie să depună eforturi pentru a îmbunătăți relațiile comerciale cu Federația Rusă. Aceștia afirmă că Moldova trebuie să facă comerț cu oricât de multe țări are capacitatea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău