Experții explică deprecierea leului și nu exclud că o influență asupra cursului valutar ar putea avea și declarațiile de acum o lună ale lui Igor Dodon

  • 22 Octombrie 2020 14:27
Experții explică deprecierea leului și nu exclud că o influență asupra cursului valutar ar putea avea și declarațiile de acum o lună ale lui Igor Dodon

Leul își continuă deprecierea față de principalele valute de referință. Doar în ultima lună dolarul american s-a scumpit cu aproximativ 40 de bani, iar moneda europeană cu aproape 60 de bani. Experții susțin că unul dintre motive ar fi situația pe piața internațională și regională, iar o scădere ușoară a leului nu este neapărat ceva negativ. În același timp, nu este exclus ca devalorizarea leului să se fi produs și în urma intervenției președintelui Igor Dodon, care consideră că valuta națională e prea puternică și a sugerat autorității bancare centrale deprecierea acesteia.

Euro a atins deja cotația de 20 de lei și 20 de bani, iar unele bănci comerciale vând euro la peste 20 de lei și 30 de bani. Cursul oficial pentru un dolar american a fost stabilit de Banca Națională la 17 lei și 4 bani. Este de menționat că leul s-a devalorizat față de euro în ultima lună cu aproape 3%, iar față de dolar - cu aproximativ 2,5 la sută.

Potrivit economisitului Sergiu Gaibu acest lucru este înregistrat în întreaga regiune, iar un leu prea puternic nu este favorabil economiei naționale.

Și expertul Transparency International Moldova și ex-ministru al finanțelor,  Veaceslav Negruță, consideră că deprecierea este motivată de fluctuația de pe piețe externe. El însă nu exclude că asupra cursului valutar să fi influențat și declarațiile de acum o lună ale lui Igor Dodon, care susținea că Banca Națională nu procedează corect și că leul ar trebui depreciat.

Amintim că după declarațiile lui Igor Dodon Banca Națională a precizat că intervine doar pentru a preveni fluctuațiile excesive ale cursului de schimb.

Este de menționat că în ultimul timp mai mulți diplomați și oficiali europeni au atras atenția actualei guvernări de la Chișinău  asupra necesității asigurării independenței Băncii Naționale, exprimându-și îngrijorarea în privința unor procese care ar pune în pericol acest lucru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău