Experții europeni recomandă scoaterea CNA de sub control parlamentar
-
27 Mai 2016 18:45
Instituțiile de drept din Republica Moldova trebuie să își întărească structura internă și independența față de sfera politică, potrivit recomandărilor experților europeni.
Ei mai recomandă autorităților de la Chișinău scoaterea Centrului Național Anticorupție de sub control parlamentar și reformarea Comisiei Naționale de Integritate. Astăzi au fost prezentate concluziile exercițiului de evaluare a instituțiilor statului de drept, organizat de Uniunea Europeană, ca urmare a unei solicitări a Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova.
Principala recomandare a experților europeni este ca implicarea politică în activitatea instituțiilor de drept să nu fie posibilă, astfel fiind întărită independența decizională a acestora, a declarat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.
„Toate recomandările sunt îndreptate într-o singură direcție: să fie întărită independența acestor instituții, transparența și structura lor interioară, astfel încât să fie imposibilă presiunea politică sau orice altfel de presiune exterioară”, a subliniat Pirkka Tapiola.
Parlamentul urmează să ajusteze legislația, în conformitate cu recomandările experților europeni, a declarat vicepreședinta Legislativului, Liliana Palihovici.
„Știți că am votat Legea Procuraturii, dar acesta este un pas mic în proces. Urmează legi conexe foarte importante, care vor dezvolta sistemul procuraturii și vor asigura independența față de factorul politic. Să nu fie vorba că există o persoană care controlează procuratura sau există un grup de persoane care face lucrul ăsta”, a constatat Liliana Palihovici.
Pe de altă parte, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a subliniat că au fost adoptate deja suficiente norme care protejează instituțiile de drept de influența politicului.
„Noi am creat deja suficient cadrul legislativ ca independența instituțiilor de drept să se contureze. Am creat instrumente mult mai democratice decât în foarte multe state cu o istorie foarte bogată în democrație, dar ceea ce nouă de lipsește este responsabilitatea actorilor din acele instituții față de cetățean și responsabilitatea lor față de lege”, a declarat Vladimir Cebotari.
Ministrul Justiției a promis că urmează adoptarea unor legi care să îi responsabilizeze și să îi sancționeze pe oamenii legii și funcționarii care prin acțiunile lor aduc prejudicii cetățenilor.