Experți | Economia R. Moldova va crește cu cel puțin 9% în acest an, după criza din 2020

  • 19 Octombrie 2021 14:25
Experți | Economia R. Moldova va crește cu cel puțin 9% în acest an, după criza din 2020

Economia Republicii Moldova va crește cu cel puțin 9% în acest an, după criza din 2020 și se va înregistra o apreciere semnificativă la majoritatea indicatorilor macroeconomici. Totuși, creșterea reală a veniturilor cetățenilor va fi temperată de inflație și majorarea prețurilor la o gamă largă de produse, anticipează experții de la Institutul Național de Cercetări Economice, care au prezentat astăzi studiul „Tendințe în Economia Moldovei”, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a economiei în prima jumătate a acestui an, iar având în vedere recesiunea de anul trecut, experții anticipează că aceste tendințe se vor menține și în a doua jumătate a anului.

Astfel, se așteaptă o creștere a volumului producției agricole cu aproape 40 la sută. Industria va înregistra o creștere de aproape 14%, exporturile - 15%, iar importurile se vor majora cu peste un sfert, ceea ce va duce la atingerea unui nivel record al deficitului balanței comerciale.

Consumul va continua să crească datorită majorării salariilor și a transferurilor de bani peste hotare, însă majorarea inflației, în special în semestrul doi și scumpirile, vor tempera creșterea veniturilor cetățenilor.

În acest context, economia va crește și în acest an, dar și în 2022, dacă nu vor interveni factori extremi, precum o criză energetică, a menționat directorul Institutului, Alexandru Stratan.

În același timp, studiul atrage atenția la înrăutățirea situației demografice, în condițiile în care numărul de decese crește, cel al nou-născuților scade, iar  numărul divorțurilor a crescut cu aproape 40 la sută. În domeniul mediului de afaceri se înregistrează o ușoară ameliorare, dar e prematur pentru prognoze optimiste, a menționat experta Olga Timofei.

Amintim că economia Republicii Moldova a scăzut cu peste 7% în 2020, în contextul crizei pandemice și a secetei, fiind cel mai mare declin din ultimii 20 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău