EXPERȚII, despre tendința de scădere a adresărilor din R.Moldova la CtEDO, după ce în 2019 s-a înregistrat un număr record

  • 31 Ianuarie 2020 13:23
EXPERȚII, despre tendința de scădere a adresărilor din R.Moldova la CtEDO, după ce în 2019 s-a înregistrat un număr record

În anul 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat un număr record de hotărâri în privința Republicii Moldova – 54. Totuși, numărul de adresări la Curte s-a redus în comparație cu anii precedenți, dar acest lucru, potrivit experților, nu se datorează încrederii mai mari a cetățenilor în justiție. Republica Moldova este printre lideri după numărul de hotărâri și de cereri la CtEDO, raportate la numărul populației.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 54 de hotărâri în privința Republicii Moldova, un număr record, având în vedere că în general Curtea pronunța anual până la 30 de hotărâri.

În hotărârile pronunțate anul trecut, au fost constatate 59 de violări al Convenției Europene, iar jumătate din ele vizează dreptul la un proces echitabil, adică felul în care judecătorii sau procurorii au aplicat legea, a precizat într-o conferință de presă președintele Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea.

În 2019, au fost depuse peste 600 de cereri împotriva Republicii Moldova, cu peste 20 la sută mai puțin decât în 2018. Dar acest fenomen nu se explică prin creșterea nivelului de încredere în justiția moldovenească, ci prin reducerea atractivității Curții Europene, care în ultimii ani a respins mai multe cereri, a explicat Vlad Gribincea, precizând că această tendință de scădere a numărului de cereri este observată în aproape toate țările membre.

Rep. Moldova este pe locul 5 ca număr de cereri la CEDO raportate la numărul de locuitori, ceea ce vorbește despre probleme în sistemul național de justiție, potrivit expertului.

Dintre cele 54 de hotărâri în privința Rep. Moldova, 16 au fost cu privire la violarea drepturilor omului în stânga Nistrului. În toate a fost condamnată Federația Rusă, care nu le îndeplinește, iar în două și Republica Moldova, a declarat expertul Asociației Promo-Lex, Alexandru Postică, organizație cunoscută pentru reprezentarea cetățenilor din stânga Nistrului la Curtea Europeană.

Din 1997, de când este membră a Convenției Europene a Drepturilor Omului, Republica Moldova a fost condamnată în 441 de cauze, fiind obligată să achite despăgubiri de peste 17 milioane de euro. Anul trecut, suma despăgubirilor a fost de 537 de mii de euro. La sfârșitul anului 2019 mai erau peste 1000 de cereri în așteptare, adică de peste două ori mai multe decât numărul de condamnări de până acum.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău