EXPERȚII, despre procedura de revocare a judecătorilor CC: Este nevoie de un regulament clar și corect

  • 27 Iunie 2019 14:01
EXPERȚII, despre procedura de revocare a judecătorilor CC: Este nevoie de un regulament clar și corect

Comisia juridică pentru numiri și imunități a Parlamentului va discuta, cel mai probabil în ședința de mâine, procedura privind numirea judecătorilor la Curtea Constituțională. Între timp, experții recomandă și modificarea legislației privind procedura de revocare a judecătorilor constituționali, iar deputații nu exclud această posibilitate, relatează, Radio Chișinău.

După demisia judecătorilor Curții Constituționale, Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii urmează să numească câte doi judecători pentru a forma noua componență a Curții. Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț recomandă ca toate trei instituții să organizeze concursuri similare pentru selectarea candidaților. În plus, el se pronunță și pentru modificări legislative la  revocarea judecătorilor constituționali.

„Este nevoie de un regulament clar și corect de organizare și petrecere a concursului pentru selectarea candidaților la funcția de judecători ai Curții Constituțională și poate fi modificată în regim de urgență Legea privind Curtea Constituțională la capitolul temeiurile de eliberare din funcție a judecătorilor. Dacă vor fi concursuri deschise, transparente, vom avea persoane cu verticalitate și integre în Curtea Constituțională.”

De asemenea, expertul Centrului pentru Resurse Juridice Ion Guzun recomandă modificarea procedurii de revocare a judecătorilor Curții Constituționale.

„Parlamentul, Guvernul și CSM să-i poată revoca din funcție, sau cel puțin să fie extinsă lista cu temeiuri de revocare din funcție. La moment revocarea din funcție sau demisia poate fi făcută doar printr-o dispoziție a președintelui Curții Constituționale.”

Comisia juridică a Parlamentului a solicitat deja o analiză comparativă a practicilor din alte state a comunicat pentru Radio Chișinău vicepreședintele Comisiei, deputatul socialist Vladimir Țurcan. El nu a exclus posibilitatea modificării legislației în privința statutului judecătorilor constituționali:

„Legislația prevede ridicarea mandatului, altceva e că noi trebuie să ne gândim bine asupra mecanismului. Noi acum am solicitat o analiză comparativă a practicilor din mai multe țări, dar vom fi în așteptarea și a opiniilor experților care s-au pronunțat pe marginea acestui subiect. Eu nu exclud posibilitatea modificării legislației.”

Vladimir Turcan a mai precizat că la ședința viitoare a Comisiei juridice, care ar putea fi organizată vineri, vor fi discutate procedurile de desemnare a celor doi.

Premierul Maia Sandu a anunțat deja că Guvernul va desemna cei doi judecători prin concurs.

Amintim că judecătorii Curții Constituționale au demisionat după scandalului legat de deciziile emise în perioada 7-9 iunie, ce au provocat o criză politică la Chișinău. Hotărârile au fost criticate de noua guvernare, care consideră că au fost adoptate la comanda Partidului Democrat, și au fost contestate de Comisia de la Veneția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău