Experții, despre care sunt sursele corupției în R.Moldova

  • 27 Septembrie 2018 17:21
Experții, despre care sunt sursele corupției în R.Moldova

Centrul Analitic „Expert-Grup” a realizat o analiză în care arată care sunt cauzele care generează fenomenul corupției în R.Moldova, întitulată „Legea vicioasă - sursă a corupției”.

Potrivit experților, corupția înflorește când birocrația de stat este nerestricționată, dar aceasta poate fi semnificativ limitată dacă legile sunt eficientizate și specifice. „Legislația și normele reprezintă cadrul-cheie în formarea proceselor de funcționare a autorităților, determină modul de organizare și eficiența serviciilor publice oferite sectorului privat, definește raporturile de interacțiune între autorități și sectorul privat, mecanismele, drepturile și obligațiile în procesul de interacționare. Cadrul normativ specifică mecanismele care sunt puse la dispoziția funcționarului pentru a presta servicii sectorului privat, inclusiv cetățenilor”, se arată în analiza „Expert-Grup”. 

În acelașit timp, autorii analizei consideră că în afară de mecanisme și prerogative, este crucial ca să fie foarte bine definite obligațiunile funcționarilor, deoarece în caz contrar funcționarul poate ignora solicitările cetățeanului și ale altor reprezentanți ai sectorului privat. „Cadrul normativ vicios reprezintă un mediu fertil pentru corupție”, mai spun experții.

De asemenea, în opinia acestora, transparența datelor și a procedurilor este unul din factorii-cheie pentru asigurarea unei relații sănătoase fără riscuri de corupție între autoritățile publice și cetățeni. Potrivit analizei, simplitatea legilor și a procedurilor pentru sectorul privat este fundamentală pentru un mediu fără corupție. 

„Guvernul trebuie să promoveze în rândul funcționarilor respectul față de cetățean și necesitatea de conștientizare că cetățeanul pe care îl deservrește îi asigură salariul și locul de muncă. Guvernul nu are o politică clară, un set de reguli și principii pe care să le promoveze constant în rândul funcționarilor publici. Orientarea către cetățean – trebuie să devină un principiu fundamental promovat de Guvern în toate instituțiile statului. Și acest principiu nu trebuie să fie doar obligația personalului de la ghișeu. Primul responsabil de orientarea către cetățean trebuie să fie managerul instituției care trebuie să asigure analiza continuă a proceselor din instituție, optimizarea acestora, scopul final al cărora este deservirea mai rapidă, mai transparentă și mai calitativă a cetățeanului și al altor reprezentanți ai sectorului privat”, conchide autorul analizei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău