EXPERȚII comentează noua amânare privind acordarea primei tranșe din programul de asistență macrofinanciară pentru R.Moldova

  • 04 Iulie 2018 13:28
0%
00:00:00
00:00:00

Comisia Europeană ar putea amâna din nou acordarea primei tranșe dintr-un program de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova.

Principalul motiv invocat de executivul comunitar ține de situația politică din Republica Moldova, inclusiv în urma invalidării alegerilor pentru primăria Chișinăului, potrivit unui răspuns oferit portalului newsmaker.md. Comentariul Comisiei a fost transmis în momentul în care la Strasbourg se aflau premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului AndrianCandu, dar și liderii opoziției pentru a discuta cu oficiali europeni situația politică din Republica Moldova.

Acordarea primei tranșe de asistență, prevăzută pentru luna iulie, ar fi amânată inclusiv din cauza deciziei Curții Supreme de Justiție privind invalidarea alegerilor din Chișinău, se arată într-un comentariu transmis de serviciul de presă al Comisiei Europene. Sursa menționează că Republica Moldova a îndeplinit măsurile economice, dar nu a respectat angajamentele politice.

Subiectul a fost discutat zilele acestea la Strasbourg de premierul Pavel Filip și de președintele parlamentului AndrianCanduîn cadrul unei întrevederi cu Comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere Johannes Hahn. Potrivit unui comunicat al Guvernului, oficialul european a declarat că decizia privind transferul banilor nu a fost luată și urmează să fie examinată la calm.

Amânarea tranșei reprezintă încă o lovitură pentru imaginea și așa știrbită a R. Moldova în Occident, a comentat pentru Radio Chișinău analistul Ion Tăbârță care s-a referit și la alte reacții venite atât de la Bruxelles cât și de la Washington în urma invalidării alegerilor din Chișinău, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

„Și așa această imagine era deficitară în ultimul timp, însă ce se întâmplă acum pecetluiește că Republica Moldova alunecă treptat-treptat spre un stat nedemocratic. Eu cred că este prematur să vorbim despre un regim autoritar, însă decizia de invalidare a alegerilor se înscrie în practica regimurilor nedemocratice”, comentează analistul Ion Tăbârță.

Din punct de vedere economic Republica Moldova nu va avea mult de suferit din cauza amânării debursării acestor bani, dar va fi nevoie de identificarea altor surse financiare și de modificarea bugetului pentru anul curent, potrivit expertului economic, Roman Chircă.

„Vor fi reduse unele cheltuieli, va fi majorat deficitul bugetar și vor fi implicate surse pentru realizarea bugetului pentru 2018. Este puțin probabil ca promisiunile sociale ă fie reduse ținând cont de faptul că este un an electoral. De aceea, cred că nu ne va afecta într-o măsură foarte mare”, spune  Roman Chircă.

Uniunea Europeană s-a angajat să acorde Republicii Moldova un program de asistență financiară în valoare de 100 de milioane de euro, în schimbul mai multor reforme. Anul trecut acordarea banilor a fost amânată în urma reformei electorale care nu a fost susținută nici de opoziție și nici de instituțiile europene. Autoritățile de la Chișinău dădeau asigurări că prima tranșă urma să ajungă în Republica Moldova încă în primele luni ale acestui an.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău