Experții centrului analitic „Dossier" consideră că Rusia plănuiește să captureze Republica Belarus până în 2030

  • 21 Februarie 2023 13:27
Experții centrului analitic „Dossier

Rusia plănuiește să captureze Republica Belarus până în 2030. Experții centrului analitic "Dossier" susțin că rușii intenționează să captureze Republica Belarus până în 2030 și subliniază că războiul din Ucraina a încetinit procesul de absorbție a statului belarus, însă nu l-a oprit.

Analiștii de la "Dossier" au studiat documentul "Obiectivele strategice ale Federației Ruse în direcția belarusă", conform căruia obiectivul global al Kremlinului este de a stabili dominația limbii ruse față de cea belarusă, de a ajusta legislația belarusă la cea rusă și de a subjuga viața socio-politică, științifică și culturală a Republicii Belarus. Fiecare dintre obiective a fost planificat să fie atins până în 2022, 2025 și 2030.

"Statul Unional joacă un rol cheie în planurile Kremlinului - pe fondul acestuia, Rusia își va consolida forțele în Belarus" - notează "Dosie".

"Pe lângă armonizarea relațiilor comerciale și economice, Rusia intenționează să controleze sectorul militar-politic al Republicii Belarus până în 2030. Sarcinile serviciilor ruse de informații includ limitarea influenței forțelor 'naționaliste și pro-occidentale', finalizarea reformei Constituției belaruse, ținând cont de interesele Federației Ruse și întărirea sentimentelor pro-ruse în rândul elitelor militare și politice, precum și în rândul populației" - adaugă analiștii.

De asemenea, rușii intenționează să preia controlul asupra educației în Belarus și, până în 2030, să deschidă acolo centre pentru susținerea examenelor de stat. În plus, Rusia intenționează să-și deschidă centre științifice și culturale în diferite orașe ale Republicii Belarus. Potrivit analiștilor, războiul din Ucraina a încetinit procesul de absorbție a Republicii Belarus de către Rusia, dar nu l-a oprit.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău